Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

O sculptură din seria 'Gânditorul', de Auguste Rodin, va fi scoasă la licitaţie

muzeul rodin paris

O sculptură din seria "Gânditorul", operă celebră din creaţia sculptorului francez Auguste Rodin, a fost estimată între 9 milioane şi 14 milioane de euro şi va fi pusă în vânzare în cadrul unei licitaţii ce va fi organizată la Paris pe 30 iunie, au anunţat joi reprezentanţii casei Christie's, informează AFP.

Aproximativ 40 de lucrări din seria "Gânditorul" ("Le Penseur") - un bărbat aşezat într-o atitudine meditativă, sprijinindu-şi bărbia în palma mâinii drepte - au fost realizate în timpul vieţii artistului francez, urmate de alte reproduceri după moartea sa din 1917 şi până în 1969, potrivit Agerpres.

Lucrarea pusă în vânzare la Paris, cu o patină de negru şi maron, a fost estimată la un preţ cuprins între 9 milioane şi 14 milioane de euro. Sculptura, de dimensiuni medii definite prin expresia "Taille de la porte", a fost realizată în 1928 de atelierul Alexis Rudier, cunoscut pentru faptul că a turnat unele dintre cele mai renumite sculpturi în bronz concepute de Auguste Rodin.

Opera de artă face parte din colecţia privată "Le Grand Style", provenită dintr-un apartament parizian conceput de decoratorul Alberto Pinto şi care va fi scoasă la vânzare, în totalitatea sa, de casa Christie's pe 30 iunie.

Creată de Auguste Rodin în 1880 ca parte integrantă a "Porţilor Infernului", o lucrare inspirată din opera lui Dante, sculptura "Gânditorul" a devenit o lucrare independentă în 1904, când a fost expusă pentru prima dată la Salonul din Paris.

Muzeul Rodin a preluat conceptul statuii după moartea sculptorului Auguste Rodin în 1917, realizând 26 de lucrări postume prin intermediul mai multor ateliere, în două perioade succesive: 1919-1945 şi 1954-1969.

Alături de "Mona Lisa" lui Leonardo da Vinci şi de "Ţipătul" lui Edward Munch, "Gânditorul" lui Rodin este una dintre cele mai cunoscute opere din istoria artei.

Sculptura este expusă în versiunea ei monumentală la Universitatea Columbia din New York, în faţa Palatului Legiunii de Onoare din San Francisco şi la Galeria de Artă Modernă Ca'Pesaro din Veneţia.

Statuia care va fi scoasă la licitaţie de casa Christie's va pleca într-un turneu mondial începând de vineri: ea va fi expusă în special la New York şi Hong Kong, înainte de a fi prezentată la Paris începând din 23 iunie.

Cel mai recent record de preţ stabilit de o lucrare din seria "Gânditorului" lui Rodin datează din 2013, când o astfel de sculptură a fost vândută cu 15,2 milioane de dolari la o licitaţie organizată de casa Sotheby's la New York, potrivit Artnet.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.