Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

O senatoarea republicană îi sare lui Trump în ajutor: 'Procesul din Senat împotriva lui Donald Trump nu este constituțional'

trump

Senatoarea Joni Ernst, unul dintre liderii Partidului Republican, a declarat, marţi seară, că procedura judecării de către Senat a acuzaţiilor la adresa preşedintelui Donald Trump nu este constituţională, în contextul în care mandatul actualului lider de la Casa Albă se încheie miercuri, potrivit Mediafax.

"Întrebarea mea este: de ce facem acest lucru, dat fiind că mandatul preşedintelui se încheie mâine (miercuri -n.red.)?", a declarat senatoarea Joni Ernst, conform publicaţiei The Hill.

Întrebată dacă ar fi constituţional ca procesul din Senat împotriva lui Donald Trump să continue după expirarea mandatului preşedintelui, Joni Ernst a precizat: "Nu cred că este. Am citit argumentele ambelor părţi, dar, după ziua de mâine, el nu va mai fi preşedinte. Deci, singurul motiv pe care îl văd este că democraţii vor să divizeze naţiunea. Mă adresez preşedintelui-ales, Joe Biden: Vă rog, să mergem înainte!".

Camera Reprezentanţilor din SUA a decis inculparea preşedintelui în funcţie, Donald Trump, pentru "instigare la insurecţie", în cadrul procedurii demiterii, care va continua în Senat. Mandatul preşedintelui Donald Trump se încheie miercuri.

Citește și: Anunț de ultimă oră al lui George Simion! Legea care va fi susținută de AUR

Potrivit articolului de inculpare, "Donald Trump s-a implicat în delicte majore şi minore prin instigarea la acte de violenţă împotriva instituţiilor de guvernare din Statele Unite". Preşedintele Donald Trump este acuzat că a pretins în mod repetat că a câştigat scrutinul prezidenţial şi a încurajat, prin discursul rostit pe 6 ianuarie în faţa simpatizanţilor adunaţi în zona Eclipse din centrul Washingtonului, acţiunile violente împotriva Capitoliului, în timp ce Congresul valida victoria lui Joseph Biden în scrutinul prezidenţial. "Preşedintele a periclitat în mod grav securitatea Statelor Unite şi a instituţiilor guvernamentale. A ameninţat integritatea sistemului democratic, a interferat asupra tranziţiei paşnice a puterii şi a pus în pericol o ramură coegală a sistemului de guvernare. Prin urmare, a trădat încrederea acordată în calitatea de preşedinte, afectând în mod evident poporul Statelor Unite. Prin acest comportament, Donald Trump a demonstrat că va rămâne o ameninţare pentru siguranţa naţională, pentru democraţie şi pentru Constituţie dacă i se va permite să rămână în funcţie; a acţionat într-o manieră incompatibilă în mod evident cu sistemul de autoguvernare şi cu statul de drept", arată actul de inculpare.

Donald Trump a afirmat că declaraţiile pe care le-a făcut înaintea violenţelor produse la Capitoliu au fost corecte. "Mi-a fost analizat discursul şi fiecare cuvânt din fiecare paragraf, fiecare propoziţie şi toată lumea crede că a fost total adecvat", a declarat Donald Trump. Preşedintele a părut să atribuie responsabilitatea pentru violenţele de la Capitoliu politicienilor care au făcut comentarii în vara anului 2020, în timpul protestelor antirasism. "Aceasta este adevărata problemă", a subliniat Donald Trump.

Pe 6 ianuarie, înaintea violenţelor care au vizat Congresul, Donald Trump a rostit un discurs în faţa simpatizanţilor, în centrul Washingtonului. "Vom merge la Capitoliu şi vom scanda în faţa bravilor noştri senatori şi congresmeni, iar spre unii probabil nu vom scanda prea mult. Pentru că ţara nu poate fi luată înapoi prin acţiuni slabe. Trebuie să arătăm putere şi să fim puternici. Trebuie să cerem Congresului să facă ceea ce trebuie şi să numere doar voturile electorilor reprezentaţi legal", a afirmat Donald Trump în discursul din 6 ianuarie. Donald Trump nu a recunoscut victoria lui Joseph Biden în scrutinul prezidenţial, denunţând presupuse fraude electorale. Violenţele produse pe 6 ianuarie la Capitoliu s-au soldat cu cinci morţi şi zeci de răniţi.

Donald Trump este primul preşedinte din istoria SUA inculpat de două ori în scopul demiterii. Donald Trump a fost deja vizat de o procedură de inculpare în vederea demiterii în decembrie 2019, pentru abuz de putere şi obstrucţionarea Congresului. În acel caz, Senatul SUA a respins cererea Camerei Reprezentanţilor privind demiterea preşedintelui.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.