Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

O situație de noaptea minții: milioane de consumatori sunt în PERICOL

supermarket

O situație de noaptea minții întâlnim în interiorul ANSVSA, care, prin ordin al președintelui instituției, a instituit controlul oficial cu taxă. Adică se duce comerciantul, plătește taxa și ANSVSA vine în control să constate totul este bine și să dea autorizații. Întrebare: ce comerciant se duce la ANSVSA să-și plătească un control dacă nu este în regulă?

 

”Una din institutiile de control ale Romaniei, respectiv ANSVSA are reglementat prin ordin al presedintelui acestei autoritati control oficial cu taxa.

Inca de la inceput , facem precizarea ca nu contestam controlul in sine al acestei autoritati ( dealtfel ,strict necesar si firesc ) , ci doar tendintele acesteia de a denatura scopul si finalitatea

Este vorba despre o forma de impunere a controlului cu taxa . ( a se vedea Ordinul nr 96 /2014 al Presedintelui ANSVSA ) , care se efectueaza nu cu destinatia de evaluare/verificare , in vederea autorizarii/avizarii /inregistrarii unei/unor activitati comerciale , ci cu scopul declarat , expres , de control oficial.

Or, in conditiile unui control oficial cu taxa , avem de-a face cu o denaturare a notiunii de control oficial ( in speta al alimentelor ) si crearea premiselor pentru stirbirea atributelor de legalitate ,impartialitate ,obiectivitate , rigoare si autoritate , care trebuie sa caracterizeze un control oficial .

Mai mult decat atat , avean de-a face cu un nonsens , dat fiind faptul ca un control inceteaza de a mai fi oficial , impartial si inopinat atunci cand este cu taxa.

Este clar pentru oricine ca asemenea actiuni de verificare/evaluare, taxate , nu pot fi dacat acelea care sunt efectuate ca urmare a demersurilor de avizare /autorizare , initiate de un operator economic si nu trebuie sa vizeze , nicidecum un control neanuntat si oficial, care reprezinta o materializare a fortei coercitive a statului si ale carui constatari , masuri si sanctiuni intra sub incidenta regimului juridic al contraventiilor , reglementat de OG nr 2/2001.

Cat priveste actele administrative (in speta , Ordinul nr 96 /2014), intrucat sunt acte de executare a legii, conditia de conformitate cu actele in temeiul carora se adopta , este indiscutabila , dat fiind faptul ca toate actele normative, emise in baza legii si inferioare legii , ca ierarhie , sunt secundum lege, si urmaresc organizarea, executarea in concret a legii sau, cu alte cuvinte, intr-o formula mai sintetica, punerea in aplicare sau ducerea la indeplinire a legilor.

In speta supusa atentiei dvs , Ordinul nr 96 /2014 al Presedintelui ANSVSA ( in calitatea sa de act administrativ cu caracter normativ) nu are nici un fundament legal , date fiind argumentele mai sus precizate , dar si faptul ca tarifele percepute de ANSVSA se rezuma , conform art 18 alin 5 din OG 42/2002- privind organizarea activităţii sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor , numai la cele ce vizeaza eliberarea autorizaţiilor şi certificatelor sanitar-veterinare .

Nu in ultimul rand, facem mentiunea ca asociatia noastra militeaza activ pentru stricta respectare a legii, dovada fiind si activitatea noastra, efectiva , desfasurata , inca de la infiintare.

In speranta ca prin comunicatul de fata am reusit sa radiografiem corect aceasta situatie , care , dupa opinia noastra , nu mai poate fi tolerata , va multumim pentru aplecarea dumneavoastra spre acest subiect cu care se confrunta toti agentii economici autorizati de ANSVSA( a se vedea impactul bugetar al taxarii periodice a acestora )nu putem sa nu ne punem urmatoarea intrebare: daca toate institutiile de control si-ar reglementa astfel de controale cu taxa unde am ajunge?”, arată Asociația pentru Protecția Comercianților.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.