Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

O supraviețuitoare a Holocaustului și a experimentelor lui Mengele, fondatoare a Muzeului CANDLES, a murit - Era născută în România

holocaust

Eva Mozes Kor, o supravieţuitoare a Holocaustului şi a experimentelor doctorului Mengele născută în Sălaj, a murit la vârsta de 85 de ani, în timpul unei vizite în Polonia, scrie Jerusalem Post.

Kor, care locuia în Terra Haute, Indiana (SUA), a murit joi la Cracovia, în Polonia, a anunţat Muzeul Holocaustului CANDLES într-un comunicat. Ea se afla în Polonia cu ocazia vizitei anuale a muzeului la lagărele de concentrare naziste.
Eva Mozes, alături de sora sa, a făcut parte din cei 1.500 de gemeni supuşi unor experimente ale doctorului Josef Mengele, supranumit „îngerul morţii”. Ea a fondat muzeul CANDLES (Copiii Supravieţuitori ai Experimentelor Mortale Naziste de la Auschwitz) în 1985.
Eva şi sora ei Miriam s-au născut în 1934 în satul Porţ din judeţul Sălaj. Miriam a murit în 1993 din cauza unei forme rare de cancer.
Cele două surori au fost singurele din familie care au supravieţuit Holocaustului după ce întreaga familie a fost deportată la Auschwitz în 1944. Ele au fost eliberate 18 luni mai târziu de armata sovietică.
Eva Mozes s-a mutat în Israel împreună cu sora sa, în 1950. Ulterior, a fost membră a armatei israeliene ca sergent major. În 1960 ea s-a căsătorit cu un alt supravieţuitor al Holocaustului, americanul Michael Kor şi cei doi s-au mutat în SUA.
Experienţele ei au devenit faimoase datorită documentarului din 1978 „The Holocaust”.
Eva Mozes Kor a vorbit des despre puterea iertării şi l-a iertat public pe Mengele dar şi pe nazişti. Faimos a devenit şi gestul ei de a-l îmbrăţişa pe Oksar Groening în 2015, un fost gardian de la Auschwitz.
Muzeul CANDLES va fi închis până marţi în onoarea ei.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.