Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

O universitate din Canada a creat videoclipuri în limba ucraineană despre medicina de război

namnak.com
organe medicina corp

Universitatea canadiană McGill a realizat în doar câteva ore mai multe videoclipuri traduse în limba ucraineană, care prezintă proceduri de reanimare, intubare, îngrijirea plăgilor provocate de explozia unui obuz sau de prăbuşirea unei clădiri, cu scopul de a ajuta personalul sanitar din această ţară să practice medicina de război, informează AFP.

Medicul Tarek Razek, şeful secţiei de traumatologie de la Centrul universitar McGill din Montreal, consideră că angajaţii ucraineni din sectorul medical se confruntă cu "un scenariu inimaginabil în 2022", cu "o situaţie foarte complexă" şi "stresantă", potrivit Agerpres.

În urma amplificării conflictului din Ucraina, toţi angajaţii din sectorul medical, nu doar medicii din secţiile de urgenţe şi chirurgii specializaţi în traumatologie, sunt îndemnaţi să ofere îngrijiri medicale pacienţilor răniţi, a explicat el.

În parteneriat cu centrul de simulare şi învăţare interactivă Steinberg din cadrul Universităţii McGill, medicii canadieni au creat mai multe videoclipuri de câteva minute care explică "noţiunile elementare de salvare şi reanimare".

"Între momentul primirii solicitării ucrainene şi crearea videoclipurilor, am avut nevoie de mai puţin de trei ore, iar produsul final a fost livrat în mai puţin de 24 de ore", a declarat medicul Gerald Fried, directorul centrului Steinberg.

Videoclipurile, realizate la Montreal, au beneficiat de un montaj asigurat de o specialistă în chirurgia toracică, Junko Tokuno, fiind apoi traduse în ucraineană.

"Odată cu progresele tehnologice, este pentru prima dată când putem facem lucrurile atât de repede şi la o astfel de calitate" în privinţa conţinuturilor, a subliniat Tarek Razek.

Miercuri, 17 adulţi au fost răniţi în bombardamentele armatei ruse asupra unui spital pediatric din oraşul ucrainean Mariupol.

Intensificarea bombardamentelor în ultimele zile asupra mai multor oraşe ucrainene a dus la o avalanşă de morţi şi de răniţi în rândul populaţiei civile din Ucraina.

De la începutul războiului, cel puţin 474 de civili au fost ucişi şi 861 au fost răniţi în această ţară, potrivit celui mai recent bilanţ publicat de ONU, care subliniază că bilanţurile sale sunt cel mai probabil mult mai mici în comparaţie cu realitatea din teren.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.