Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Oamenii de știință au anunțat formarea unui nou ocean

ocean

Geologii au confirmat că Africa se dezintegrează încet în două părți din cauza apariției unui nou ocean. În 2005, o falie de peste 55 de kilometri lungime a apărut în deșerturile etiopiene, iar acum un grup internațional de oameni de știință a confirmat că acest lucru a inaugurat formarea unui ocena nou, potrivit publicației New Times din Rwanda.

Cercetătorii au publicat lucrarea în revista Geophysical Research Letters. Ei au combinat datele seismice din observațiile de avarie, care au arătat că aspectul său se datorează unor procese similare cu cele de pe fundul oceanului.

Plăcile tectonice africane și arabe se ciocnesc și se deosebesc de-a lungul a 30 de milioane de ani. Un proces similar, a cărui viteză este de câțiva centimetri pe an, a dus odată la apariția Mării Roșii.

Durează milioane de ani

Vestea că se formează un nou ocean în Africa ar putea fi șocantă. Dar oamenii de știință asigură că este nevoie de câteva milioane de ani pentru apariția sa.

Astfel, Edwin Dindy de la Departamentul de Geologie al Facultății de Știință și Tehnologie a Universității din Nairobi consideră că este posibil să se formeze un ocean de-a lungul brațului estic al Văii Riftului African.

"Brațul estic al Văii Riftului este destul de activ, după cum se poate observa din numeroasele tremurături care au loc în jurul său. Cu toate acestea, va dura mult timp, poate milioane de ani, pentru ca acest lucru să se întâmple", a spus el.

Potrivit geologilor, Pământul a apărut acum 4,5 miliarde de ani. În urmă cu aproximativ 3,2 miliarde de ani, s-a format crusta continentală și, odată cu ea, supercontinentul.

De atunci, plăcile tectonice au fost în mișcare constantă. Unele dintre ele se schimbă una față de cealaltă de-a lungul liniilor de falie, altele cad una sub alta, iar altele se ciocnesc și apoi se deosebesc. Această mișcare a fost cea care a provocat formarea diferitelor continente așa cum le cunoaștem astăzi.

Particularități

Potrivit lui Dindi, mișcarea în interiorul scoarței continentale a dus la formarea Văii Riftului Africii de Est, care rămâne activă și continuă să se extindă, ceea ce ar putea duce la apariția unui nou ocean.

"Dar nu se va întâmpla peste noapte, se va întâmpla în milioane de ani. Amintiți-vă că a fost nevoie de mai mult de 30 de milioane de ani pentru ca grosimea din jurul văii riftului să scadă de la 40 de kilometri la 35 de kilometri, ceea ce înseamnă că va mai dura mult mai mulți ani pentru a pierde încă cinci kilometri", a spus omul de știință.

Dindy a adăugat că nu toate văile de ruptură se formează în cele din urmă la starea actuală, ele tind să se prăbușească. Astăzi, Valea Riftului Africii de Est, sau așa cum se mai numește și afro-arabă, este una dintre cele mai largi rupturi de pe suprafața planetei noastre. Lungimea sistemului este de aproape 6,5 mii de kilometri, iar lățimea medie variază de la 48 la 64 de kilometri.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.