Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Oamenii de știință au descoperit o enzimă care poate descompune plasticul în câteva ore

cursdeguvernare.ro
plastic sticla gunoi ambalaje Returul Sistem Garanţie Returnare sgr

Deșeurile de plastic aruncate la groapa de gunoi ar putea fi eliminate mai repede decât se așteptau cei care se ocupă de protecția mediului, după ce inginerii de la Universitatea Texas din Austin au dezvoltat o enzimă care le poate descompune în doar câteva ore, scrie Daily Mail.

Milioane de tone de plastic sunt abandonate în fiecare an, acumulându-se în depozitele de deșeuri și poluând pământul și căile navigabile. De obicei, degradarea lor durează secole, potrivit Daily Mail.

O echipă de la Universitatea Texas din Austin a creat o nouă variantă de enzimă care poate supraîncărca reciclarea pe scară largă, reducând impactul poluării cu plastic. Lucrarea se concentrează pe PET-uri (polietilen tereftalat), care este un polimer care se găsește în majoritatea plasticului de consum, inclusiv în sticle, ambalaje și unele textile. Enzima a fost capabilă să finalizeze un „proces circular” de descompunere a plasticului în părți mai mici și de recompunere chimică a acestuia în doar 24 de ore.

Ei au numit-o FAST-PETase (PETase funcțională, activă, stabilă și tolerantă), dezvoltată pornind de la o descompunere a PET-ului naturală care permite bacteriilor să degradeze și să modifice plasticul. Este capabilă să funcționeze la temperaturi ambientale, mai degrabă decât la temperaturi extrem de ridicate sau scăzute, ceea ce o face o opțiune viabilă pentru combaterea plasticului aflat deja în depozitele de deșeuri, a declarat echipa de cercetători.

Enzima are potențialul de a supraîncărca reciclarea la scară largă, ceea ce ar permite marilor industrii să își reducă impactul asupra mediului prin recuperarea și reutilizarea plasticului la nivel molecular.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.