Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Oamenii de știință, 'șocați' de fenomenele extreme din Antarctica: 'Ne îndreptăm spre cel mai rău drum'

lumeamare.ro
antarctica

De la micșorarea gheții marine la cel mai sălbatic val de căldură din toate timpurile, fenomenele extreme care au avut loc recent în Antarctica ar putea fi un semn că va fi mult mai rău.

În ultimii ani, în Antarctica au avut loc multe evenimente fără precedent, de la niveluri scăzute ale gheții marine la valuri de căldură record și la prăbușirea platformelor de gheață. Este aproape sigur că se vor întâmpla și mai multe astfel de evenimente și vor deveni obișnuite, cu consecințe precum accelerarea pierderii de gheață care duce la inundații de coastă în întreaga lume. Aceasta este concluzia unei analize a recentelor impacturi grave din Antarctica, realizată de Martin Siegert de la Universitatea din Exeter, Marea Britanie, și colegii săi, conform NewScientist.

"Am început să fac cercetări în Antarctica în urmă cu 30 de ani și niciunul dintre aceste lucruri nu era deloc relevant", spune Siegert. "Surprins este un mod de a spune asta, șocat este altul".

De exemplu, în martie 2022, pe stratul de gheață aflat la 3 kilometri deasupra nivelului mării, în interiorul Antarcticii de Est, s-au înregistrat temperaturi cu până la 38,5°C mai mari decât cele normale - cea mai extremă anomalie observată pe Pământ. Dacă un astfel de eveniment ar lovi Anglia în timpul verii, temperatura din Londra ar ajunge la 60°C, spune Siegert.

Pentru că în această parte a Antarcticii sunt de obicei în jur de -50°C în luna martie, temperatura nu a depășit pragul de îngheț, dar dacă o astfel de anomalie ar avea loc în timpul verii pe continent, aceasta ar provoca topirea gheții în adâncurile din interior, spune el. Cauza imediată a fost un râu de aer cald și umed venit dinspre Australia. În mod normal, vânturile circulare din jurul Antarcticii, cunoscute sub numele de vortexul polar, țin departe aerul cald dinspre nord, dar în acest caz aerul cald a pătruns adânc în interior, spune Siegert.

Ce se întâmplă, de fapt, în Antarctica

Formarea gheții marine în jurul Antarcticii a sfidat așteptările, atingând un nivel record în iarna anului 2014. Dar, de atunci, în fiecare iarnă s-a format mult mai puțină gheață de mare decât de obicei, cu o extindere record în 2017. Acest record a fost doborât în 2022 și doborât anul acesta. "Noul record [minimul din iarnă] care a fost stabilit în iulie anul acesta a fost de trei ori mai departe de medie decât ceea ce am văzut anterior", spune Caroline Holmes de la British Antarctic Survey. "Și chiar și anii [din 2015] care nu au fost recorduri au fost neobișnuiți. Vedem cu adevărat o schimbare în gheața marină din Antarctica".

Apoi, mai există platformele de gheață, formate de ghețari care curg în mare, în loc să înghețe apa de mare, ca în cazul gheții de mare. Rafturile de gheață plutitoare masive care rezultă în jurul unei mari părți din Antarctica ajută la reținerea gheții pe uscat, dar acestea se micșorează. "Am observat schimbări dramatice în ceea ce privește întinderea platourilor de gheață din jurul Antarcticii", spune Anna Hogg de la Universitatea din Leeds, Marea Britanie. În mai multe cazuri, acestea s-au prăbușit cu totul. După prăbușirea platformei de gheață Larsen B în 2002, fluxul ghețarilor din spatele acesteia s-a accelerat de opt ori, spune Hogg.

În plus, evenimentele extreme de un anumit tip pot crește probabilitatea producerii altora. De exemplu, aerul mai cald care ajunge în Antarctica poate reduce gheața de mare și poate provoca topirea suprafeței. "Vremea caldă... cauzează o topire fără precedent a suprafeței și a bazinelor de topire de pe calota de gheață", spune Hogg. Această apă poate curge prin crevase până la baza ghețarilor, lubrifiându-i și accelerându-le curgerea.

"Suntem profund îngrijorați de creșterea frecvenței și intensității evenimentelor extreme și de influențele în cascadă pe care acestea le au"

Pe platformele de gheață, gheața topită poate adânci fisurile și poate contribui la desprinderea și spargerea icebergurilor. "Suntem profund îngrijorați de creșterea frecvenței și intensității evenimentelor extreme și de influențele în cascadă pe care acestea le au", spune Siegert.

Acest lucru este important pentru oamenii din întreaga lume din două motive, spune el. În primul rând, Antarctica este un depozit colosal de gheață a cărui topire duce la creșterea tot mai mare a nivelului mării în fiecare an. În al doilea rând, suprafața albă a Antarcticii ajută la răcirea Pământului prin reflectarea energiei înapoi în spațiu, dar acum gheața albă sau zăpada este înlocuită de o mare sau un teren mai întunecat. "Există un pericol real ca, în anii următori, Antarctica să înceteze să mai acționeze ca un agent frigorific pentru planetă și să înceapă să acționeze ca un radiator", spune Siegert.

Potrivit cercetătorilor, faptul că există puține stații meteorologice în regiune și că înregistrările nu datează de foarte mult timp poate face dificilă certitudinea că evenimentele extreme individuale sunt rezultatul încălzirii globale. Dar s-a demonstrat că unele, cum ar fi temperatura de 18,6°C înregistrată la stația Esperanza în 2020 - cea mai ridicată temperatură înregistrată în Antarctica - au fost făcute mai probabile de încălzirea globală și este rezonabil să presupunem că acesta este cazul și pentru celelalte evenimente extreme, spune Siegert. "Este dificil să faci proiecții în viitor", spune el. "Dar, din nefericire, acest lucru este exact ceea ce ne-am aștepta să vedem pe drumul spre cel mai rău scenariu de instabilitate a calotei glaciare".

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.