Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Oamenii lui Dacian Cioloș, presiune asupra judecătorilor CCR: au depus o solicitare de urgentare

Inquam Photos / Octav Ganea
Dan Barna Dacian Ciolos

PLUS a depus, marți, la Curtea Constituțională, o solicitare de urgentare a pronunțării CCR cu privire la constituționalitatea Codului administrativ, pentru a putea evita intrarea în vigoare a prevederilor referitoare la pensiile speciale, transmite partidul într-un comunicat de presă.

Citește și: Guvernul taie în carne vie: un val uriaș de bugetari pleacă din sistem. Se ÎNGHEAȚĂ salariile demnitarilor

„1 ianuarie 2020 este termenul de intrare în vigoare a Codului Administrativ, o lege-mamut de care toate guvernările din ultimii ani s-au ferit, înțelegând impactul negativ major pe care îl va avea asupra administrației publice din România. Ultimul guvern PSD a adoptat, însă, prin ordonanță de urgență Codul Administrativ în momentul în care a simțit că rămâne fără majoritate parlamentară, având grijă să asigure un set de privilegii pentru reprezentanții săi în administrația locală. Printre acestea, pensiile speciale pentru primari”, a afirmat Andrei Lupu, membru al Biroului Național PLUS, potrivit comunicatului de presă remis MEDIAFAX.

PLUS precizează că CCR a stabilit ca sesizarea depusă de Avocatul Poporului pe Codul administrativ să fie dezbătută pe 21 ianuarie.

„Deși Avocatul Poporului a sesizat Curtea Constituțională încă din august 2019 cu privire la neconstituționalitatea Codului Administrativ, instanța constituțională a amânat în mod constant pronunțarea în cauză. CCR a stabilit pentru 21 ianuarie primul termen pentru dezbaterea sesizării formulate de Avocatul Poporului împotriva Codului Administrativ adoptat prin ordonanță de urgență de fostul Guvern Dăncilă. Din păcate, o astfel de pronunțare întârziată va permite intrarea în vigoare a Codului Administrativ la 1 ianuarie 2020 și, implicit, nașterea dreptului primarilor de a primi pensii speciale. Un astfel de drept, așa cum a stabilit chiar Curtea Constituțională, nu va putea fi afectat prin legislație ulterioară. Altfel spus, statul român va fi condamnat să plătească pensii speciale primarilor pentru totdeauna”, transmite PLUS.

Partidul condus de Dacian Cioloș solicită Guevrnului, totodată, să adopte OUG pentrru amânarea intrării în vigoare a noului Cod administrativ.

„Există însă două soluții. Prima este adoptarea de către Guvern a unei ordonanțe de urgență prin care să fie amânată intrarea în vigoare a Codului Administrativ. Cea de-a doua privește urgentarea soluționării cauzei de către Curtea Constituțională, astfel încât Codul Administrativ să nu intre în vigoare înainte ca instanța constituțională să stabilească, între altele, dacă privilegii ireversibile precum aceste pensii speciale respectă sau nu Constituția. Prin urmare, facem un apel public către Guvernul PNL, prin care îi solicităm să adopte o ordonanță de urgență pentru amânarea intrării în vigoare a Codului Administrativ. Chiar dacă însuși PNL are numeroși reprezentanți în administrația publică locală, trebuie să înțeleagă că interesul României și echilibrul bugetar sunt dincolo de interesul primarilor de a primi o pensie mai mare. O astfel de amânare are drept principal obiectiv evitarea intrării în vigoare a unei legi atât de importante, dar care ar încălca dispozițiile Constituției”, a subliniat Lupu.

Avocatul Poporului, Renate Weber, a sesizat în luna august Curtea Constituțională cu privire la Ordonanța de urgență a Guvernului pe Codul Administrativ.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.