Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Oana Băluță îi explică punctual lui George Buhnici unde a greșit, dar și care sunt rădăcinile mentalităților patriarhale

Credit Foto: Mario Ionescu
oana baluta

Conf. univ. dr. Oana Băluță susține cursul de ”Gen și Politică” în cadrul Facultății de Jurnalism din București și s-a remarcat în prima linie a luptei pentru cauza feminismului în România. Din această poziție, Băluță îi explică lui George Buhnici unde a greșit, dar arată, în același timp, că ”obiectificarea femeii” are origini adânci în societatea românească, asta pentru că, de multe ori, femeile sunt catalogate în funcție de trupul lor.

Citește și: Video George Buhnici: 'Nu ești de acord că e normal să ne uităm la țâțe și la buci? Eu am noroc că am o nevasta care arată ca o minoră'

”Am vorbit ieri cu jurnaliști de la Euronews, las și aici câteva idei pe care le-am spus lor.

Ceea ce am văzut în ultimele zile are o foarte mare legătură cu puterea, nu cu atracția sexuală.

Iar notele date de angajații de la pizzerie, declarațiile lui Buhnici spun ceva despre această societate. Mi-a atras atenția cât de lejer și natural fac aceste comentarii și gesturi sexiste în spațiul public, ceea ce îmi spune cât este de normalizat și de răspândit să judeci înfățișarea femeilor și să ai impresia că femeile există pentru satisfacția ta.

Fie că este vorba despre femei care trec pe stradă, prin fața unei pizzerii, fie că vorbim despre femei care merg la un concert sau la mare, bărbații cu sau fără notorietate le reduc la trup. Femeile obiectificate sunt tratate ca fiind doar un corp sau părți ale acestuia, ”țâțe și buci”, parcă așa spunea Buhnici, și sunt valoroase doar pentru că pot fi consumate.

Este vorba despre puterea de a reduce femeile la stadiul de obiecte, de a le evalua înfățișarea strict în acord cu dorințele bărbaților și pentru plăcerea bărbaților, de a le reaminti într-o formă sau alta care le este așa zisul loc ori că sunt inadecvate, sunt fie ”prea”, ”nu destul de”. Oricum, nu suficient, și sigur nu pentru ele însele.

Apoi, acești bărbați, își arogă acest așa zis ”drept” pe care îl tot oferă și sedimentează educația, socializarea patriarhală, imaginile promovate în mass media, publicitate: să evalueze, să critice, să seteze standarde de frumusețe fără ca femeile să le fi cerut așa ceva. Vorbim despre hărțuire și violență simbolică ori chiar verbală dacă avem în vedere ceea ce a spus acel ins, un băiat de afaceri, la adresa consilierei USR, Flavia Boghiu. Fiindcă în ultimele zile am avut 3 astfel de situații care au ieșit în spațiul public, restul sunt experiențele cotidiene ale fetelor și femeilor.

Rădăcinile acestor comportamente sunt adânci.

Ele sunt hrănite prin cultura patriarhală care subordonează femeile, prin stereotipuri de gen, prin socializarea bărbaților să exhibe această masculinitate dominatoare și toxică.

Iar în patriarhat, și femeile sunt învățate că se află în competiție unele cu altele, iar validarea lor se face de către bărbați; ceea ce ne și ajută să înțelegem de ce unele femei ajung să normalizeze hărțuirea și acest comportament sexist.

Consecințe?

Acestea sunt forme de violență care încalcă dreptul femeilor la demnitate, la libertate și siguranță pe stradă. Să nu uităm despre ce discutăm: atenție neconsimțită şi nedorită. Comentariile și comportamentele de acest fel le pun pe femei într-o situație de disconfort, de teamă, le schimbă relația pe care o au cu spațiul public, le afectează libertatea de mișcare, multe femei își spun: nu merg pe acolo, ocolesc acea stradă, nu îmi pun aceste haine pe mine... Nu este deloc fizică cuantică ceea ce spun, deși dificultățile de înțelegere par comparabile.

Și mă bucură indignarea oamenilor.”, scrie Oana Băluță, pe contul personal de Facebook.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.