Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Obama va anunța un plan inedit de luptă contra schimbărilor climatice

casa-alba:politico.com

Președintele american Barack Obama va anunța luni un plan inedit de luptă contra schimbărilor climatice, un avans ce "nu a fost trecut" niciodată de Statele Unite în această luptă, la mai puțin de șase luni până la desfășurarea la Paris a conferinței asupra climatului (COP21), relatează AFP și Reuters.

Casa Albă va difuza versiunea finală a Planului american de energie curată (America's Clean Power Plan), o serie de reguli și reglementări de mediu.

Centralele electrice naționale vor trebui să-și limiteze emisiile de carbon cu 32% în 2030 față de nivelurile din 2005.

Planul va reduce emisiile mai adânc cu 9% față de un proiect de anul trecut, dar oferă statelor doi ani mai mult pentru a-și reduce aceste emisii.

"Schimbările climatice nu sunt o problemă pentru o altă generație", a declarat Barack Obama într-o înregistrare video difuzată duminică, explicând modul în care schimbările climatice reprezintă o amenințare la adresa economiei, sănătății, bunăstării și securității SUA.

"Centralele electrice sunt principala sursă de poluare de carbon nociv care contribuie la schimbările climatice", a adăugat președintele american, care a făcut din lupta contra schimbărilor climatice o promisiune electorală în timpul campaniei sale din 2008.

"Dar până în prezent, nu există nicio limită federală la cantitatea acestei poluări pe care aceste centrale o pot evacua în aer", a spus el. "În interesul copiilor noștri, pentru sănătatea și siguranța tuturor americanilor, acest lucru va trebui în curând schimbat", a adăugat el.

Aceasta va ajuta la reducerea facturilor de energie pentru persoane fizice, crearea de locuri de muncă în sectorul energiei regenerabile și asigurarea unor servicii energetice mai sigure, a explicat Barack Obama.

Centralele electrice reprezintă în SUA 40% din emisiile de dioxid de carbon, gazul cel mai răspândit ce contribuie la schimbările climatice, amintește France Presse.

Propunerea lui Obama a provocat reacții puternice în rândurile republicanilor, care au denunțat măsuri "disproporționate", "lipsite de tact" și cu "consecințe devastatoare pentru economia" americană.

Grupuri industriale și unii parlamentari din statele ce se sprijină pe energia pe bază de cărbune au promis să conteste acest plan în instanțe și prin manevre ale Congresului, acuzând administrația de un atac de reglementare ce va conduce la creșterea prețurilor la energie, notează Reuters.

Candidatul democrat la Casa Albă Hillary Clinton a văzut în aceste măsuri un "mare pas înainte", la fel ca directoarea Agenției Statelor Unite pentru Protecția Mediului, Gina McCarthy, care a salutat obiective "rezonabile".

Președintele SUA este așteptat în următoarele luni în Alaska pentru a sublinia impactul încălzirii globale. El îl va primi de asemenea pe papa Francisc la Casa Albă unde ei vor lansa un apel comun la acțiune.

AGERPRES

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.