DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Obicei păstrat de peste 100 de ani într-un sat din Sibiu: Toți Ionii sunt botezați la râu

GO2 Romania tourism & travel
Raul Mures

Unul din cinci locuitori din Tălmăcel, județul Sibiu, a fost botezat „Ioan” sau „Ioana”, pentru că, de mai bine de 100 de ani, aici, pe un ger năprasnic, este lege ca toți Ionii să fie botezați la râu în ziua de 7 ianuarie. Luni, „botezul” a început cu primarul și preotul satului.

De Sf. Ioan, după Bobotează, la Tălmăcel, un sat din Sibiu, se strânge toată lumea să petreacă, pentru Udatul Ionilor. Cetele de juni se adună la primarii grupurilor, pentru a găti boii, carul alegoric şi caii, apoi cu toții ies și merg la biserică, săteni și oaspeţi. Coloana de petrecăreți este condusă de caii și boii împodobiți, scrie Mediafax.

"Îi cheamă Şerban şi Marcel şi îi am de trei ani. Nu îi muncesc, că nu sunt de muncă", a spus un sătean din Tălmăcel, care și-a luat o pereche nouă de boi, aduși din Vâlcea, și i-a împodobit cum a învățat din moși-strămoși.

Ajunși la râu, primul „scăldat” a fost preotul satului, urmat de primar. Unii dintre ai au atins, puţin, cu talpa pantofilor, apa rece ca gheața, dar alţii au fost scăldaţi până la genunchi.

Sărbătoarea a continuat în centrul Tălmăcelului cu jocul junilor şi al juneselor.

"E o mare onoare pentru noi să organizăm, an de an, acest eveniment. Suntem bucuroşi că această manifestare închide cununa sărbătorilor de iarnă, fiind unică în ţară", a spus Nicolae Basarabă, primarul oraşului Tălmaciu.

Bătrânii satului spun că obiceiul datează de mai bine de o sută de ani.

"Noi avem fotografii din 1910 - 1912 cu acest obicei care a avut continuitate, fie că a fost război, CAP, comunism. Nu a dispărut niciodată. Memorabilă rămâne ziua de Sfântul Ioan din 1919.Atunci, toţi cei 364 de locuitori din Tălmăcel care au fost în Primul Război Mondial s-au întors în sat şi au făcut o aniversare deosebită, cu foarte multe care alegorice, cai, sub comandă militară, până la râu, unde au fost udaţi toţi Ionii. A doua zi a fost pace şi linişte. În anul acela, 1919, au fost peste 80 de nunţi. S-au născut cei mai mulţi copii din Tălmăcel. Între 1919 - 1922, au fost 65 de copii născuţi pe an. În vremurile noastre, sunt 15 - 20 copii anual", spune col. (r) Gabriel Stroilă, autorul monografiei "Tălmăcel".

Udatul Ionilor încheie sărbătorile de iarnă în Mărginimea Sibiului. Junii şi junesele, uniţi în cete încă de pe 6 decembrie, îşi desfac, acum, grupurile.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.