Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

OBLIGATĂ de Grecia, Macedonia cedează și schimbă numele

Macedonia

Premierul macedonean, Zoran Zaev, a anunţat miercuri, la finalul întrevederilor de la Davos (Elveţia) cu omologul său elen, Alexis Tsipras, că a acceptat să schimbe numele Aeroportului Internaţional din Skopje "Alexandru cel Mare" aşa cum cere Grecia, relatează AFP.

"Guvernul nostru va schimba numele aeroportului şi al autostrăzii, care se va numi autostrada prieteniei", pentru "a arăta că într-adevăr suntem puternic angajaţi în găsirea unei soluţii" la disputa cu Grecia asupra numelui Macedoniei, a afirmat Zoran Zaev după discuţii de peste trei ore cu premierul elen, scrie agerpres.ro.

Citește și: Comisia Europeană îi transmite un mesaj TRANȘANT României! Motivul de îngrijorare al mai-marilor

Acesta "arată bunăvoinţa noastră, demonstrează că nu avem pretenţii teritoriale faţă de vecinul nostru", a adăugat el.

Atena a protestat mai mulţi ani faţă de numele aeroportului internaţional din Skopje, considerând că este o uzurpare a patrimoniului său istoric şi un indiciu al obiectivelor iredentiste macedonene legate de provincia Macedonia din Grecia, centrul regatului macedonean condus de Alexandru cel Mare în secolul al IV-lea î.Hr.

Citește și: O nouă „Brigitte Macron” cucerește Franța! Cu cine s-a cuplat Pamela Anderson și ce a făcut cu casa din SUA

Potrivit unei surse diplomatice macedonene, schimbarea controversatului nume ar putea constitui un "atu major" pe calea spre rezolvarea disputei care opune cele două capitale încă din 1991.

Grecia a obţinut ca micul stat vecin, apărut din dezmembrarea fostei Iugoslavii, să fie admis la ONU, în 1993, sub numele provizoriu de Fosta Republică Iugoslavă a Macedoniei şi a blocat în aşteptarea unei rezolvări apropierea vecinului său de UE şi NATO.

Citește și: Anunț de ULTIMĂ ORĂ de la Primăria Capitalei! Ce se va întâmpla cu clădirea unde s-a hotărât Unirea Principatelor Române

Cu câteva minute înainte de anunţul făcut de Zoran Zaev, Alexis Tsipras, aflat alături de el, a făcut cunoscută dorinţa interlocutorului său de "a lua iniţiativa importante" care să permită îndepărtarea suspiciunii de iredentism nutrite faţă de Grecia de vecinul său de la nord.

Data schimbării numelui nu a fost stabilită deocamdată şi nici numele viitorului aeroport, a precizat pentru AFP purtătorul de cuvânt al guvernului de la Skopje, Mile Bosnjakovski.

Citește și: Ministerul Apărării face achiziții importante! Ce a cumpărat de milioane de euro .

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.