Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Obligati sa taie chitante si pentru o legatura de marar

Autoritatile nu au putut impune casele de marcat la tarabele cu legume si zarzavaturi, dar au adoptat o lege prin care taranii care vand in piete vor fi obligati sa aiba atestat si carnet de producator, din care sa taie chitante, altfel iau amenzi de pana la 22.500 de lei. Si cumparatorii pot fi amendati cu 1.000 de lei, daca nu pastreaza chitanta pana ajung acasa.

Legea 145/2014 a fost publicata in Monitorul Oficial si are in vedere monitorizarea si a ultimei legaturi de marar vandute de producatorii agricoli in piete. Acestia sunt obligati sa obtina, in locul actualului certificat de producator, un atestat de producator si sa solicite de la primarie si un carnet de producator, in care sa inscrie zilnic cantitatea de produse cu care au venit la piata. De asemenea, din carnetul respectiv ei trebuie sa taie chitante pentru clientii care le cumpara marfa, fie ca este vorba de 100 de kg de cartofi sau o legatura de verdeata.

Amenzi  pentru vanzatori si cumparatori

Atestatele si carnetele se obtin de la primaria pe raza careia domiciliaza si produce agricultorul respectiv, dupa ce face dovada suprafetelor de teren si a efectivelor de animale, precum si a productiei existente, toate acestea fiind verificate scriptic si faptic de primarie. Vanzarea oricaror produse agricole sau de provenienta animala se poate face doar in baza atestatului si a carnetului de producator, iar marfa trebuie sa provina exlusiv din gospodaria producatorului, altfel acesta risca amenzi de pana la 22.500 de lei. Cumparatorii trebuie sa pastreze chitanta taiata de tarani, altfel pot fi amendati de Fisc cu 1.000 de lei.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.