Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

ȘOC în Cehia: Anchetatorii cer punerea sub acuzare a premierului Andrej Babis pentru FRAUDĂ cu fonduri europene

simfalogic.news
Andrej Babis

Poliţia cehă recomandă punerea sub acuzare a premierului, miliardarul Andrej Babis, pentru implicarea sa într-o fraudă cu subvenţii europene în valoare de două milioane de euro, a anunţat miercuri un purtător de cuvânt, relatează AFP.

"Ancheta este terminată şi dosarul complet a fost înaintat procurorului Republicii cu propunerea de punere sub acuzare", a declarat, pentru AFP, Ales Cimbala, purtător de cuvânt al parchetului din Praga, informează agerpres.ro.

Citește și: Mega-lovitură pentru Gică Popescu! Va fi executat silit pentru o sumă colosală

Procurorul va avea nevoie de "mai multe săptămâni, chiar luni" pentru a decide asupra actului de acuzare, dosarul fiind mai degrabă voluminos, a adăugat el.

Al doilea om în topul averilor din Cehia, Babis, în vârstă de 64 de ani, a fost inculpat în 2017 într-o afacere de deturnare de fonduri prezumată datând din 2007-2008 şi legată de complexul său hotelier "Cuibul de barză". El riscă între cinci şi zece ani de închisoare, potrivit purtătorului de cuvânt.

Citește și: Judecătorii au decis! Radet a intrat în faliment:’Trebuie să mulțumim pentru asta Ministerului Energiei’

Mişcarea sa populistă ANO conduce un guvern de coaliţie minoritar împreună cu social-democraţii. El beneficiază şi de susţinerea tacită a comuniştilor, o premieră în istoria ţării post-comuniste.

Anul trecut, guvernul a supravieţuit unui vot de neîncredere solicitat de opoziţie, după ce media au relatat că asociaţi ai lui Babis l-au dus pe fiul său Andrej Babis Jr. în Crimeea, anexată de Rusia, pentru a-l proteja de ancheta în acest dosar.

Citește și: Adio, dosare penale! Cum ar putea scăpa Dragnea nepedepsit

Andrej Babis, proprietarul holdingului Agrofert, controlează şi două mari cotidiene şi principalul post de radio din ţară.

Miercuri, el a respins cu fermitate acuzaţiile reţinute împotriva lui, calificându-le drept "politizate" şi "un complot organizat".

Citește și: Mega-lovitură pentru Gică Popescu! Va fi executat silit pentru o sumă colosală

În pofida acestei afaceri şi a acuzaţiilor potrivit cărora ar fi fost agent al poliţiei secrete comuniste în anii 1980, partidul său ANO conduce detaşat în sondaje.

Potrivit unui sondaj realizat în martie-aprilie de institutul Kantar CZ pentru televiziunea cehă pe un eşantion de 870 de persoane, ANO beneficiază de susţinerea a 33% dintre persoanele intervievate, urmat de Partidul Piraţilor (19%).

Citește și: Judecătorii au decis! Radet a intrat în faliment:’Trebuie să mulțumim pentru asta Ministerului Energiei’ .

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.