Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Șoc în Slovacia - Procurorul general adjunct a fost demis pentru contacte cu o suspectă în cazul asasinării jurnalistului Jan Kuciak

focus.de
Jan Kuciak

Procurorul general adjunct al Slovaciei, Rene Vanek, a fost demis marţi după ce a recunoscut că a avut contacte online cu o femeie reţinută sub suspiciunea că ar fi ordonat asasinarea ziaristului de investigaţie Jan Kuciak, relatează Reuters preluată de Agerpres.

Jurnalistul Jan Kuciak, care a relatat despre cazuri de fraudă în care au fost implicaţi adesea oameni de afaceri cu conexiuni politice, a fost ucis în luna februarie a.c împreună cu logodnica sa, în locuinţa lor din Bratislava, în timp ce lucra la o investigaţie jurnalistică asupra legăturilor dintre guvernul de la Bratislava şi mafia italiană. Asasinarea lui Kuciak a declanşat o gravă criză politică în Slovacia, care a dus în luna martie la demisia premierului Robert Fico, a doi miniştri de interne şi a şefului poliţiei.

Biroul procurorului general a declarat că Rene Vanek a fost demis pentru că a făcut schimb de mesaje pe Facebook cu suspecta, înainte de arestarea acesteia, potrivit presei slovace, şi nu a dezvăluit aceste mesaje.

"Procurorul general Jaromir Ciznar i-a retras mandatul adjunctului său Rene Vanek după informaţiile apărute în presă pe care le-a verificat din mai multe surse astăzi ", a declarat marţi purtătoarea de cuvânt a procurorului general.

Poliţia a arestat patru persoane în octombrie, inclusiv femeia identificată doar cu iniţialele A. Z., acuzată că a ordonat asasinatul. Mass-media a identificat-o ca fiind Alena Zsuzsova. Femeia a respins toate acuzaţiile.

Poliţia a afirmat că motivul şi dacă femeia a lucrat pentru altcineva sunt încă neclare.

Zlatica Kusnirova, mama logodnicei asasinate a jurnalistului Kuciak, a declarat luni pentru cotidianul slovac Dennik N că poliţia a descoperit că suspecta a păstrat arhiva comunicării sale online cu oficiali de rang înalt, inclusiv cu Vanek.

Vanek a afirmat că a comunicat online cu A.Z. din 2013, când a devenit procuror general adjunct, însă niciodată nu a întâlnit-o în persoană şi o cunoştea doar sub pseudonim.

Ultimul lor contact a fost în septembrie 2018, cu trei zile înainte ca ea să fie arestată, a declarat Vanek, adăugând că a aflat identitatea femeii din mass-media abia după ce a fost arestată.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.