Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

ȘOC în Spania: Curtea constituţională a decis că instituirea stării de urgenţă a fost NECONSTITUȚIONALĂ

Comunidad de Madrid/AFP via Getty Images
coronavirus spania

Curtea Constituţională spaniolă a decis miercuri că starea naţională de urgenţă, care a inclus o izolare strictă la domiciliu pentru a limita amploarea primului val al pandemiei de COVID-19 anul trecut, a fost neconstituţională, a anunţat tribunalul într-un comunicat, relatează Reuters.

Instituită în martie anul trecut, starea de urgenţă a permis guvernului spaniol să suspende temporar libertăţile civile, izolându-i la domiciliu pe aproape toţi spaniolii şi închizând toate activităţile cu excepţia celor esenţiale.

Curtea Constituţională a anunţat într-un comunicat că a anulat cu o majoritate simplă unele articole ale decretului privind starea de urgenţă legate de circulaţia liberă a cetăţenilor. Verdictul complet urmează să fie dat publicităţii în câteva zile, scrie agerpres.ro.

Invalidând decretul de instituire a stării de urgenţă, decretul deschide uşa către anularea amenzilor pentru încălcarea restricţiilor impuse în perioada de lockdown.

Decizia Curţii a venit ca răspuns la o petiţie depusă de partidul de extremă dreapta Vox, care a argumentat că măsurile au fost prea dure şi că au reprezentat mai degrabă o suspendare, decât o limitare a libertăţilor civile.

Vox a argumentat că restricţiile ar fi necesitat instituirea unei "stări excepţionale", care este cu un nivel peste starea de urgenţă şi necesită aprobarea parlamentului nu doar undă verde din partea cabinetului.

În timpul primului val de infectări cu COVID-19, Spania a impus unul dintre cele mai stricte lockdown-uri din Europa, permiţându-le oamenilor să iasă din casă numai pentru a merge la serviciu, pentru a face cumpărături de strictă necesitate sau pentru a merge la spital sau la farmacie, notează Reuters.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.