Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

ȘOC în SUA: Se anunță o CRIZĂ CONSTITUȚIONALĂ, dacă Donald Trump îl va demite pe procurorul special din ancheta rusă

Donald Trump

Liderii opoziţiei democrate l-au avertizat în mod solemn pe Donald Trump, vineri, să nu folosească drept pretext publicarea notei care pune în discuţie FBI pentru a-i destitui pe principalii reprezentanţi ai anchetei cu privire la amestecul rus în alegerile prezidenţiale, relatează AFP. Opoziţia democrată a agitat vineri spectrul unei "crize constituţionale" dacă Donald Trump va folosi ca pretext publicarea unei note criticând FBI pentru a-i concedia pe principalii responsabili ai anchetei asupra ingerinţei ruse în alegerile prezidenţiale din 2016, transmite AFP.

”Destituirea (numărului doi la Departamentul Justiţiei) Rod Rosenstein, a unor membri din conducerea Departamentului Justiţiei sau a (procurorului special însărcinat cu ancheta rusă) Bob Mueller ar putea să creeze o criză constituţională fără precedent” din epoca Nixon, avertizează liderii democraţi în Congres într-o scrisoare adresată preşedintelui.

Citește și: Kovesi, făcută knock out! Ce plan de PR va aplica pentru a-și salva imaginea

”Noi considerăm o asemenea acţiune drept o tentativă de obstrucţionare a justiţiei în ancheta rusă”, au scris zece democraţi de cel mai înalt rang în Senat şi Camera Reprezentanţilor în scrisoare, scrie news.ro.

Destituirile evocate ”ar putea să creeze o criză constituţională fără precedent de la Masacrul de Sâmbătă seara”.

Citește și: Ce salariu va avea președintele Klaus Iohannis începând cu luna ianuarie! Cât vor încasa și premierul și miniștrii

Acest ”masacru” este numele dat deciziei preşedintelui Richard Nixon de a-l destitui, în 1973, pe procurorul special în scandalul Watergate, ceea ce a condus la demisia secretarului Justiţiei şi a adjunctului acestuia.

Preşedintele american Donald Trump a pus în discuţie, vineri, integritatea celor mai înalte eşaloane de la Departamentul Justiţiei, atrăgându-şi furia democraţilor, care agită de-acum spectrul unei crize constituţionale.

Citește și: Inedit! Ce impozit achită Simona Halep pentru participarea la Australian Open și ce procent revine statului român

Sfidând avertismentele opoziţiei, ale directorului FBI şi mai multor senatori din partidul său, şeful Executivului american a aprobat declasificarea unei note confidenţiale redactate de republicani din Congres.

Acest document descrie ceea ce ei ei consideră un abuz de putere din partea FBI la punerea sub ascultare a unui fost membru al echipei de campanie a lui Trump, înainte de alegerile din noiembrie 2016.

Citește și: Lovitură pentru bugetarii care lucrează în regim part-time: Ce a decis ministrul Muncii

”Ceea ce se întâmplă în ţara noastră este o ruşine (...). Multora ar trebui să le fie ruşine”, a declarat Donald Trump în Biroul Oval, înainte ca nota de patru pagini să fie publicată de Congres.

”Reprezentanţi de cel mai înalt rang şi anchetatori de la FBI şi de la Departamentul Justiţiei au politizat procesul sacru de investigaţie în favoarea democraţilor şi împotriva republicanilor”, a mai scris el pe Twitter.

Citește și: MedLife, mesaj tranșant pentru Guvern: „Dacă nu ştii să ajuţi mediul de business, lasă-l în pace!”

Această acuzaţie este extraordinară din partea unui preşedinte al Statelor Unite, în mod tradiţional atent să apere imaginea celor doi piloni ai instituţiilor americane.

Însă succesorul lui Barack Obama este hotărât să dovedească faptul că puterea judiciară vrea să-i submineze preşedinţia prin ancheta procurorului special Robert Mueller cu privire la o eventuală complicitate între campania sa şi Rusia.

Citește și: Revenire bombă la Pro TV: O cunoscută actriță face echipă cu Cove într-un nou reality-show ce va rupe audiența

Considerând că-i vede clar jocul, opoziţia democrată l-a avertizat, astfel, solemn să nu ia această notă întocmită de către republicani drept pretext al unei destituiri a lui Robert Mueller sau a superiorului lui ierarhic, numărul doi la Departamentul Justiţiei, Rod Rosenstein.

FACE JOCUL LUI PUTIN

Acest ”memo Nunes”, cum este numită nota după numele preşedintelui Comisiei pentru Informaţii din cadrul camerei Reprezentanţilor Devin Nunes, vizează să refacă procedura secretă a punerii sub ascultare a consilierului Carter Page începând din octombrie 2016.

Citește și: Noul ministru al Finanțelor, SĂGEATĂ către BOR! Ce spune Eugen Teodorovici

Potrivit republicanilor, anchetatori FBI, cu susţinerea Departamentului Justiţiei, ar fi justificat această acţiune pe baza unui dosar de informaţii întocmit de către un fost spion britanic, Christopher Steele, angajat de un cabinet american, plătit la rândul lui de campania lui Hillary Clinton.

Ei acuză FBI-ul că nu le-a dezvăluit judecătorilor care le-au autorizat interceptările faptul că campania lui Clinton a cofinanţat dosarul sau că Steele îi era, personal, ostil lui Trump.

Citește și: Consiliul Concurenței le-a dat undă VERDE! Tranzacția a fost AUTORIZATĂ

Nota, a cărei părtinire este denunţată de către membrii democraţi ai Comisiei, îl vizează pe fostul oficial de rang înalt de Departamentul Justiţiei, Bruce Ohr şi îl citează pe fostul număr doi FBI,  Andrew McCabe, dar şi pe actualul număr doi de la departament, Rod Rosenstein, care a reînnoit cereri de punere sub ascultare a lui Carter Page.

Donald Trump a refuzat să-şi reitereze încrederea în Rosenstein, declarând enigmatic ”vă las să ghiciţi”.

Citește și: O bancă importantă din România se REINVENTEAZĂ: DISPAR ghișeele! Ce se va întâmpla cu angajații

Rosenstein este superiorul ierarhic al lui Robert Mueller, întrucât secretarul Justiţiei, Jeff Sessions, s-a recuzat şi i-a încredinţat supervizarea anchetei adjunctului său, din cauza propriei implicări în campanie.

Ancheta procurorului special a ajuns la primul cerc al miliardarului, care se plânge cu regularitate că aceasta îi umbreşte nejustificat preşedinţia. numeroşi apropiaţi şi colaboratori de-ai săi fiind interogaţi, iar patru inculpaţi de infracţiuni financiare sau de altă natură.

Citește și: Dovada că a fost IERTAT de Liviu Dragnea! Ce funcție a primit fostul vicepremier Marcel Ciolacu

Lideriii republicani din Congres au prezentat nota drept rezultatul necesar al datoriei de control al Executivului de către Congres.

Paul Ryan, preşedintele Camerei reprezentanţilor, subliniază că Robert Mueller nu este ţinta indirectă.

Citește și: Noi detalii despre cel mai controversat DOCUMENT al momentului! Ce declară Eugen Teodorovici

Însă numeroşi congresmeni pro-Trump au folosit nota cu scopul de a discredita întreaga putere judiciară şi a-i submina reputaţia lui Robert Mueller.

”Propriul nostru Departament al Justiţiei a înclinat balanţa mulţumită instrumentelor comunităţii informaţiilor, cu scopul de a ajuta un candidat politic”, a declarat unul dintre aceşti aleşi, Matt Gaetz.

Citește și: EXCLUSIV! Fostul președinte al CSM, Horatius Dumbravă, analiză despre Justiție! “Nu vi se pare comic obiectivul?”

Dincolo de ancheta Mueller, unele nume grele republicane şi-au exprimat îngrijorarea faţă de consecinţele pe termen lung asupra FBI şi securităţii naţionale americane, în cazul în care Rusia ar încerca din nou, afirmă ei, să se amestece în politica ţării.

”Atacurile recente vizând FBI şi Departamentul Justiţiei nu servesc niciun interes american - nici al partidului şi nici al preşedintelui. Ci doar interesul lui Putin”, a denunţat senatorul John McCain.

Citește și: Începând de AZI, se acordă scutirea de impozit pe venit! Cine o poate solicita .

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.