Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

ȘOC în Ucraina! Nadia Savcenko, fostul pilot care a făcut pușcărie în Rusia, acum deputată, a pus la cale un ATENTAT împotriva Parlamentului: Se cere ARESTAREA

Nadia Savcenko

Procurorul general al Ucrainei a acuzat-o joi pe Nadia Savcenko, fost pilot militar care a devenit deputată după ce a stat doi ani în detenţie în Rusia, că a pregătit un atentat împotriva parlamentului şi a cerut arestarea ei, relatează AFP.

''Ancheta dispune de dovezi irefutabile potrivit cărora Nadia Savcenko, deputată ucraineană, a planificat personal (...) şi a dat instrucţiuni pentru organizarea unui atentat terorist aici, în acest hemiciclu'', a declarat în faţa parlamentarilor procurorul general, Iuri Luţenko, scrie agerpres.ro.

Citește și: Mișcare inedită a companiei Telekom: De ce vor beneficia toți clienții operatorului

Planul prevedea ''distrugerea cu ajutorul unor grenade'' a lojei guvernului din parlament şi a celei a liderilor, şi ''doborârea cupolei hemiciclului cu tiruri de mortieră'', a precizat Luţenko, adăugând că dna Savcenko prevedea ''să-i mitralieze pe supravieţuitori''.

El a depus apoi în parlament o cerere de ridicare a imunităţii parlamentare a dnei Savcenko. Deputaţii au votat imediat excluderea deputatei din comisia parlamentară pentru securitate naţională şi apărare, dar nu s-au pronunţat încă în privinţa imunităţii ei.

Citește și: Intervenţie în forţă a Curţii de Conturi: Preoţii SUNT VIZAŢI – se va ajunge la tribunal

La rândul său, Nadia Savcenko nu a comentat direct acuzaţiile parchetului, dar a acuzat ''puterea ucraineană'' de comiterea unor ''crime împotriva poporului'', evocând riscul unei lovituri de stat.

''Ştiu că există mulţi militari care mă aud şi care sunt de acord cu ideea că o lovitură de stat militară în Ucraina este foarte aşteptată şi, probabil, foarte justă'', a declarat ea după un interogatoriu în cadrul serviciilor secrete (SBU) la Kiev.

Citește și: Ce se va întâmpla cu sporurile din sănătate: Vestea care îi va scoate din sărite pe medici

Anchetatorii ucraineni estimează că dna Savcenko acţiona în complicitate cu Volodîmir Ruban, un om care a negociat numeroase schimburi de prizonieri între Kiev şi separatiştii proruşi din estul Ucrainei, înainte de a fi arestat şi acuzat că a vrut să-l asasineze pe preşedintele ţării, Petro Poroşenko.

Nadia Savcenko (36 de ani), fostă membră a grupului parlamentar al ex-premierului Iulia Timoşenko înainte de a fi exclusă, se numără printre cele mai controversate personalităţi politice ucrainene.

Citește și: Ministrul Mediului neagă noua taxă de timbru: ”Vă rog să luați de bun numai ceea ce comunic eu și cred că v-ați obișnuit că sunt om extrem de corect”

Ea a fost condamnată la 22 de ani de închisoare în Rusia pentru că i-a furnizat armatei ucrainene, potrivit acuzaţiilor pe care le respinge, poziţia a doi jurnalişti ai televiziunii publice ruse ucişi de un tir de mortieră în iunie 2014 în timpul conflictului din estul Ucrainei.

Eliberată în 2016 în schimbul a doi ruşi închişi în Ucraina, dna Savcenko a fost primită ca o eroină la Kiev. Ea a apărat apoi poziţii controversate, învinuind Kievul pentru conflictul armat cu separatiştii proruşi din estul ţării sau întâlnindu-se cu lideri separatişti pentru convorbiri vizând eliberarea unor prizonieri ucraineni.

Citește și: Ce avere uriașă a lăsat în urmă Stephen Hawking și cine sunt moștenitorii săi (Video) .

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.