Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Șoc pe scena politică din România. Se înființează 'Liga Vestului' ?!

sah batalie politica

stiripesurse.ro vă prezintă principalele teme ale zilei din presa de mâine:

National:

Liga Nordului a fost un proiect politic pe cat de surprinzator, pe atat de controversat. Mai ales ca, la un moment dat, alianta de dreapta infiintata de „popularul” Umberto Bossi in urma cu peste doua decenii parea marea castigatoare a preluarii controlului puterii in Italia. In plus, miscarea care nega la bun inceput ca ar avea tendinte secesioniste, sustinand ca vrea doar o „desprindere financiara” de restul Italiei a fost rapid clonata si in alte tari occidentale, in frunte cu Austria. Dupa un inceput fulminant insa, Liga Nordului s-a plafonat la un prag electoral care o face sa fie o prezenta constanta in Parlamentul de la Roma si sa aiba o influenta deloc de neglijat in viata politica italiana, dar care nu-i permite in niciun caz sa aspire la preluarea Puterii administrative.
Iata insa ca, dupa marsul triumfal al „rosiilor” la alegerile din 11 decembrie, unii strategi cu puternice radacini la Bruxelles par decisi sa copie modelul Ligii Nordului si in tara noastra. Asa ca, dupa cum reiese din informatiile de ultima ora intrate in posesia noastra, cu binecuvantarea mai-marilor Comisiei Europene, unii consilieri „transpartinici” lucreaza deja intens la un  proiect de unificare a dreptei, in care atat PNL-ul, dar si USR-ul si alte formatiuni politice sau civice care si-au declarat „dusmania” pe viata si pe moarte cu PSD-ul sa fie „recuperate” intr-o viitoare alianta denumita, cel mai probabil, „Liga Vestului”. Si care ar urma sa sustina, pentru viitorul apropiat, un cuplu format din Klaus Iohannis la Presedintie si globalistul Dacian Ciolos reintors la Palatul Victoria. Vestea soc este insa ca, in felul acesta, PNL-ul va renunta la lupta in alte zone geografice, capituland si ramanand sa faca figuratie in sudul tarii, in frunte cu Capitala.
Asa ca, in timp ce filialele din fief-urile deja traditionale ale pesedistilor vor fi lasate sa se zbata in agonie financiara si sa se descurce cum or putea, toate resursele partidelor de dreapta vor fi concentrate in vestul tarii, Liga Vestului bazandu-se exclusiv pe controlul total asupra a cinci „citadele” precum Oradea, Timisoara, Clujul, Aradul si, bineinteles, Sibiul prezidential. Insa, desi se va incerca de la bun inceput sa se limiteze cat mai mult discutiile privind temerile unui proiect secesionist, se pare ca strategii Ligii Vestului se vor baza tocmai pe conceptul udemerist ca „noi platim impozite in Ardeal si nu vrem ca banii nostri sa fie tocati la Bucuresti”. Culmea este insa ca, pana si din acest punct de vedere, lucrurile stau in realitate cu totul altfel cu „Vestul cel harnic si bogat” si cu „Sudul cel puturos si sarac”.
Abandoneaza restul tarii
Surse de la varful mai multor filiale liberale sustin ca, pur si simplu, se conving pe zi ce trece ca organizatiile pe care le conduc nu mai intra in vederile conducerii centrale pentru revitalizarea activitatii. Si ca, pur si simplu au fost abandonate, noul trend la varful partidului fiind ca toate eforturile logistice, umane si mai ales financiare ale partidului sa fie concentrate doar in zona de vest. Pentru ca PNL-ul sta deja pe un adevarat butoi de pulbere, iritarea crescand dupa ce s-a aflat ca partidul va trebui sa forteze doar „ingalbenirea Vestului”, pentru a putea „rupe” aici totul la alegeri, mai ales ca se asteapta si la un sprijin intens atat din partea unui USR debarasat de Nicusor Dan, dar si a „societatii civile”. Iar odata ajuns nivelul sperat, partidul va fi pus la picioarele cuplului Klaus  Iohannis – Dacian Ciolos, care va incerca astfel sa opreasca „hegemonia” pesedista. Iar unii lideri liberali au deja suspiciuni ca „planul nebunesc” ar fi fost conceput de la Bruxelles, de unde a fost transmis in tara prin Dacian Ciolos, cel care urmeaza ca, alaturi de presedintele Klaus Iohannis, sa aiba un rol decisiv in gestionarea proiectului Ligii Vestului. Alianta care ar trebui sa domine politic Transilvania, unde se asteapta sa ajunga la un prag electoral de peste 70 la suta!
Stau in cinci oameni!
Deja la laurii proiectului, daca acesta va reusi, sunt abonati Klaus Iohannis si Dacian Ciolos, adica „marii profitori”, cum ii numesc deja „sustinatorii” din partidele traditionale de dreapta. In schimb, cel putin momentan, vor lucra „cu carca” la crearea noii formatiuni cinci oameni mari si lati, intrucat „pilonii principali” pe care se construieste proiectul Ligii Vestului sunt municipiile Oradea, Timisoara, Cluj-Napoca, Arad si Sibiu. Asa ca „greul” vor trebui sa-l duca Ilie Bolojan, Nicolae Robu, Emil Boc, Gheorghe Falca si chiar seful statului, prin reprezentant de la Forumul Democrat German, cel mai probabil alesul fiind Paul Jurgen Porr. Iar misiunea acestora nu este doar sa tina in mana electoratul de dreapta de aici, dar mai ales ca concentreze cea mai mare densitate de oameni de afaceri in zona. Deziderat de altfel usor de atins, mai ales ca deja zonele cuprinse in viitoarea Liga a Vestului sunt un adevarat „El Dorado” pentru multinationalele si firmele straine. In plus, exista si intentia ca sa fie demarat un atac propagandistic agresiv impotriva proiectului guvernamental de „impozitare la sursa” a marilor investitori straini, urmand ca acestia sa fie chemati sa-si mute investitiile in Vest. Unde, totodata, sunt asteptati si marii jucatori care vor sa se retraga de pe piata ungara, in urma ultimelor decizii economice ale Guvernului Orban.

realitatea.net:

Consultantul politic a arătat că Traian Băsescu de astăzi nu dorește să spună adevărul, ci este un Traian Băsescu care are compasiune față de cei cu condamnări prea mari. Fostul președinte acționează, astăzi, în baza fricii pe care o are, iar lui acum îi este foarte frică exact de persoana care poate să-i facă cel mai mult rău în România. Acea persoană se numește Elena Udrea, care a sperat că Traian Băsescu va fi mai sofisticat sau mai consolidat în strategia lui comună cu Sebastian Ghiță, în a reuși să impună amnistia și grațierea înaintea unor condamnări.
"Traian Băsescu nu a fost nici consolidat în aceste strategii, nici priceput în a le impune, iar astăzi o Elena Udrea care tace într-un mod strategic pentru mine este evident că în timp ce tace apasă cu tocul sau cu vârful pantofului puternic pe grumazul lui Băsescu. Dacă stăm să ne gândim, nu putem să ajungem la concluzia că Elena Udrea este mama relelor din România. Elena Udrea nu putea să fie sugerată ca fiind o mamă a relelor fără un tată al relelor. Adică cel care astăzi ne divulgă sistemul, care cere arestarea lui Kovesi, Coldea și alții. Oameni care l-au servit sau care l-au deservit în virtutea numirii pe care el le-a făcut-o pe rând fiecăruia dintre ei", a spus Gușă.
Acesta a subliniat că Elena Udrea deține multe dintre secretele importante ale lui Traian Băsescu, secrete care conturează lucururi făcute de fostul ministru și de pe urma cărora a beneficiat fostul președinte: "Sigur că cu cei pe care i-am menționat mai devreme nu are soluție decât să-i denigreze public, însă cu Elena nu merge așa. Elena este, probabil, depozitarea tuturor secretelor și a influențelor transferate către ea din partea lui Traian Băsescu, iar acolo nu mai merge. Și eu cred că Elena Udrea este hotărâtă să nu mai facă pușcărie și nici nu dorește să plătească pentru oalele sparte de Traian Băsescu. Pentru că nu putem să ne închipuim că Elena Udrea face pușcărie de ce? Pentru că a fost consiliera lui Băsescu, că a fost candidata lui Băsescu la președinția PNL, că a fost numită prin influența lui Băsescu ca ministru. Dacă Băsescu a fost la originea tuturor acestor lucruri, este evident că el a fost, pe cale de consecință, și beneficiarul unor lucruri pe care le-a făcut sau le-ar fi făcut Elena Udrea. Deci aici vorbim despre un posibil șantaj major pe care Băsescu îl aplică unora, dar șantaj care astăzi este aplicat și asupra lui cu foarte multă precizie și duritate".
În opinia sa, Traian Băsescu, atât ca personalitate politică, cât și ca om public, se înmulțește cu zero prin ceea ce a făcut acum, prin aceste propuneri de modificare a legii amnistiei și grațierii.

Ziarul Financiar:

Margrethe Vestager, comisarul european al concurenţei, s-a luptat cu gigantul american de tehnologie Apple şi a învins. Urmează şi alţi coloşi din Silicon Valley într-o confruntare care probabil va schimba industria americană a tehnologiei. Acum, cu Donald Trump în Biroul Oval, daneza este în poziţia de a ataca politica acestuia de a pune „America înainte de toate“, scrie Handelsblatt, cel mai mare ziar financiar din Germania.
Liberală în stilul clasic, Vestager crede în libertatea de exprimare, în libertatea de asociere, în comerţul liber şi, mai presus de toate, în libertatea de alegere.
„O parte din a fi nu doar liberal, ci şi uman, este de a lua propriile decizii“, a explicat ea într-un interviu pentru Wired.
După un traseu ambiţios spre funcţia de comisar, Vestager trebuie să contreze companii multinaţionale şi să găsească soluţii unor probleme precum megafuziunea Bayer (Germania)- Monsanto (SUA) şi aventurile financiare ale Apple din Irlanda. În cazul Apple, Comisia Europeană spune că firma americană a primit până la 13 miliarde de dolari în beneficii fiscale necuvenite.
„Dacă o femeie vrea să se caţere, ar trebui să aibă propria scară“, spune Vestager. Urcuşul ei este spectaculos. La 23 de ani a fost aleasă în parlamentul danez. La 29 era deja ministru, la acea dată cel mai tânăr din istoria Danemarcei. Acum, la 49 de ani, are una dintre cele mai importante şi puternice funcţii din instituţiile UE.
Sub ghidajul lui Vestager, CE a dat lovitura de graţie fuziunii dintre Deutsche Boerse şi London Stock Exchange Group, o blocare simbolică a integrării UE-Marea Britanie în aceeaşi zi în care guvernul britanic a trimis notificarea formală în care-şi anunţa decizia de a părăsi UE, notează Bloomberg. Afacerea de 14 miliarde de dolari ar fi creat cea mai mare bursă din Europa, dar ar fi perturbat competiţia în UE 27 (UE după Brexit) prin formarea unui monopol pentru clearing-ul de obligaţiuni şi acorduri repo.
„Comisia nu poate permite crearea monopolurilor“, a explicat pentru acest caz Vestager. LSE nu a vrut să vândă din active pentru a înlătura îngrijorările Comisiei. Bogdan Cojocaru
Din cauza monopolurilor de cele mai multe ori cresc preţurile. În schimb, luna trecută comisarul a dat undă verde fuziunii dintre megaproducătorii americani de chimicale Dow Chemical şi DuPont, dar numai după ce aceştia au promis că vor vinde active unei companii care nu are legătură cu fuziunea.
Vestager nu s-a sfiit să critice proiectul gazoductului Nord Stream 2, dorit de Germania şi mai ales de Rusia, dar criticat de americani ca neavând justificare comercială, ci doar politică. Comisarul consideră că gazoductul, care ar aduce gaze ruseşti în nordul Europei, nu este un proiect de interes comun pentru UE. Pe de altă parte, Vestager a reuşit să-l facă pe exportatorul rus de gaze naturale Gazprom să accepte un acord antitrust, ceea ce, pentru unii, înseamă că grupul rus a recunoscut pentru prima dată că a încălcat regulile UE. CE se războieşte cu Gazprom din 2015 şi a blocat South Stream, un proiect al acestuia din Europa de Est.

Agerpres:

Președintele Iranului, moderatul Hassan Rohani, va putea candida pentru al doilea mandat la alegerile prezidențiale de la 19 mai, candidatura sa fiind reținută de Consiliul Gardienilor Constituției alături de alte cinci, au anunțat joi mass-media oficiale.
În schimb, candidatura fostului președinte ultraconservator Mahmud Ahmadinejad (2005-2013) a fost respinsă de același consiliu aflat sub controlul clericilor conservatori.
La 12 aprilie, Mahmud Ahmadinejad a provocat surpriză și confuzie depunându-și candidatura la alegerile prezidențiale, în pofida opoziției liderului suprem, ayatollahul Ali Khamenei.
În acest an, pentru scrutinul prezidențial de pe 19 mai s-au înscris 1.636 de candidați, printre care 137 de femei.
Consiliul Gardienilor Constituției, un fel de consiliu constituțional aflat sub controlul clericilor conservatori, a reținut însă numai șase, printre care cea a lui Hassan Rohani.
Printre ceilalți candidați se află trei conservatori: clericul Ebrahim Raisi — apropiat al ayatollahului suprem Ali Khamenei—, actualul primar al Teheranului, Mohammad Bagher Ghalibaf, și Mostafa Mirsalim. Prim-vicepreședintele Iranului, Es-hagh Jahanguiri, un reformator apropiat de șeful statului, a primit, de asemenea, undă verde pentru a participa, precum și fostul ministru Mostafa Hashemitaba.
La fel ca la precedentele alegeri prezidențiale, Consiliul nu a aprobat candidatura niciunei femei înscrise în competiția electorală.

 

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.