Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Occidentul, îndemnat să pună sechestru pe cele 350 de miliarde de dolari înghețate de Rusia pentru a finanța războiul din Ucraina

dnyuz.com
bill browder

Occidentul trebuie să confiște 350 de miliarde de dolari din fondurile rusești înghețate și să le folosească pentru a-i înarma pe ucraineni, li s-a spus parlamentarilor și europarlamentarilor, anunță dnyuz.com. Bill Browder, finanțistul britanic și criticul înrăit al lui Vladimir Putin, a condus miercuri la Bruxelles apelurile de a elibera banii pentru a finanța războiul din Ucraina.

Liz Truss, care era ministru de externe la acea vreme, a anunțat la începutul acestui an că Marea Britanie a înghețat 350 de miliarde de dolari din "fondul de război al lui Putin", deoarece a vizat bănci și instituții financiare - o măsură considerată ca lovind economia rusă mai puternic decât sancționarea persoanelor fizice.

În timp ce Occidentul a continuat să sprijine Ucraina cu bani și arme, Browder a avertizat că angajamentul de a face acest lucru se diminuează.

"Viitorul succes al Ucrainei depinde aproape în totalitate de continuarea sprijinului militar și financiar din partea Occidentului" "În timp ce acest sprijin militar și financiar a fost și este în prezent robust, pe măsură ce trece timpul, apetitul Occidentului pentru un sprijin suplimentar va fi pus la încercare de considerente financiare. Criza costului vieții în Marea Britanie, provocările republicanilor de dreapta din SUA, demonstrațiile împotriva sancțiunilor din Germania, toate acestea sugerează că Ucraina ar putea fi vulnerabilă în viitor" a spus el.

Vorbind alături de parlamentari ucraineni la Parlamentul European miercuri, Browder a îndemnat guvernele să "rezolve problema" prin urmărirea banilor băncii centrale a Rusiei.

"O singură mișcare ar putea rezolva toată această problemă", a spus el. "Este confiscarea celor 350 de miliarde de dolari din rezervele Băncii Centrale a Rusiei în scopul apărării și reconstrucției Ucrainei".

Bill Browder a susținut că, deși guvernele au fost reticente în a merge după bani de "teama de a încălca o tradiție de lungă durată care afirmă că țările se bucură de imunitate suverană", au existat deja precedente juridice în care activele naționale au fost confiscate și folosite pentru despăgubiri în cadrul unor acțiuni în justiție.

"Pe măsură ce presiunile economice se intensifică, acest lucru se va transforma dintr-o chestiune juridică într-o chestiune politică și va deveni principalul instrument pentru a rezolva problema financiară ucraineană", a spus el.

Deputații ucraineni Kira Rudik și Lesia Vasylenko au călătorit în ultimele săptămâni în capitalele occidentale pentru a obține sprijin pentru această propunere.

Browder este de mult timp un ghimpe în coasta președintelui rus. În noiembrie 2009, avocatul dlui Browder, Serghei Magnitski, în vârstă de 37 de ani, a fost torturat și ucis într-o închisoare din Moscova, unde era deținut după ce a descoperit o rețea de corupție în care ar fi fost implicați înalți oficiali ruși.

În 2012, în SUA a fost adoptată Legea Magnitsky pentru a-i pedepsi pe cei care ar fi putut fi implicați în moartea sa. Browder a declarat: "Mă simt plin de speranță. Am reușit să fac să fie adoptată Legea Magnitsky în 35 de țări, când oamenii spuneau că nu este posibil la momentul respectiv."

El a adăugat: "În cele din urmă, singurul lucru care va salva Ucraina sunt banii. Acesta este începutul unui proces de înmuiere a terenului pentru a face acest lucru posibil."

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.