Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ofensiva Turciei în Siria: Damascul dezminte că ar fi fost informat în prealabil

www.businessinsider.com
siria afrin turcia

Ministerul de externe de la Damasc a condamnat sâmbătă ofensiva Turciei împotriva kurzilor din Afrin, în nordul Siriei, şi a dezminţit afirmaţiile guvernului de la Ankara potrivit cărora autorităţile siriene au fost informate înaintea atacului. Siria a cerut comunităţii internaţionale să oprească imediat Turcia din ofensivă, transmite Xinhua. Afrin "face parte integrantă din teritoriul sirian", a insistat guvernul Siriei, potrivit agenţiei oficiale de presă Sana, preluată de AFP.

Rusia, aliată a regimului de la Damasc condus de preşedintele Bashar al-Assad, a anunţat că şi-a retras trupele din zonă pentru a evita orice pericol creat de operaţiunea denumită de Turcia "Ramura de măslin". Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a discutat telefonic cu omologul său american, Rex Tillerson, modalităţile de asigurare a stabilităţii în nordul Siriei şi de promovare a unei soluţii paşnice pentru criza din Siria, cu sprijinul ONU, arată pagina de Facebook a ministerului de externe de la Moscova, citată de Reuters.

Un purtător de cuvânt al ministerului de externe al Regatului Unit a apreciat, tot sâmbătă, că Turcia are un "interes legitim" de a-şi asigura securitatea frontierelor. Guvernul britanic urmăreşte îndeaproape situaţia de la Afrim, iar Londra "a discutat regulat cu autorităţile turce toate chestiunile referitoare la conflictul sirian, cu obiectivul comun de a reduce violenţa şi de a ajunge la un acord politic".

Armata turcă a precizat că operaţiunea aeriană şi terestră "Ramura de măslin" a început sâmbătă la orele 14.00 GMT (16.00 ora României). Agenţia de presă Anadolu, preluată de AFP, a menţionat că au fost lovite 108 ţinte, iar loviturile aeriene au distrus aproape toate obiectivele identificate, potrivit premierului Turciei, Binali Yildirim. Acesta a adăugat că forţele turce vor continua şi duminică "activităţile necesare", în funcţie de situaţia din teren.

Regiunea Afrin din provincia siriană Alep, de la graniţa cu Turcia, este controlată parţial de rebelii sirieni pro-turci, iar miliţiile kurde YPG, aliate cu SUA împotriva Statului Islamic, deţin o enclavă. Turcia consideră că YPG este o organizaţie teroristă, apropiată de PKK - Partidul Muncitorilor din Kurdistan.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.