Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ofertă de bune oficii: Elveția vrea să reprezinte diplomatic Ucraina în Rusia/ Rușii sunt nemulțumiți de afectarea neutralității

Getty Images
Elveția carantină

Elveția este pregătită să reprezinte, la cererea Ucrainei, interesele sale diplomatice în Rusia, dacă Moscova își dă acordul în acest sens, de declarat miercuri pentru agenția rusă Tass reprezentantul oficial al Ministerului elvețian de Externe, Pierre Alain Elchinger.

Este vorba despre "mandatul puterii protectoare", care prevede că Elveția ar putea reprezenta interesele diplomatice ale Ucrainei în Rusia, având în vedere că în prezent nu există relații diplomatice între cele două țări. După cum a explicat Elchinger, "Elveția și-a oferit în mod activ bunele sale oficii ambelor părți". Acestea includ, în special, "rolul de gazdă pentru negocieri și întâlniri", precum și sprijin și expertiză pentru "posibile negocieri".

"Ucraina a dorit ca Elveția să își asume mandatul de putere protectoare în Rusia. Negocierile relevante au fost finalizate", a declarat oficialul. "Pentru ca mandatul de putere protectoare să intre în vigoare, Rusia trebuie să își dea încă acordul", a explicat Elchinger.

Opinia Ambasadei Rusiei

Serviciul de presă al ambasadei Rusiei în Elveția, ca răspuns la solicitarea unui corespondent Tass de a comenta disponibilitatea exprimată de Berna de a reprezenta interesele Kievului la Moscova, a declarat miercuri: "Din câte știe ambasada, partea rusă nu are contacte cu autoritățile oficiale ale Confederației pe această temă".

"După cum a menționat anterior ministrul rus de externe Serghei Lavrov, Rusia nu este pregătită să ia în considerare propuneri de mediere în negocierile cu Ucraina din partea țărilor care s-au alăturat sancțiunilor antirusești", a subliniat serviciul de presă.

"Considerăm că neutralitatea elvețiană a fost devalorizată într-o anumită măsură, deoarece Confederația a adoptat toate cele șapte pachete de restricții antirusești nelegitime ale Uniunii Europene, fiind alături de una dintre părțile implicate în conflict. Ambasada Federației Ruse a reamintit că, prin ordinul guvernului rus din 5 martie 2022, Elveția "a fost inclusă pe lista țărilor neprietenoase în mod egal cu statele membre ale UE și cu alte câteva țări". "În acest context, din punctul nostru de vedere, este dificil de vorbit despre o eventuală mediere a Bernei în direcția ucraineană", a conchis serviciul de presă.

Misiune de bune oficii

Președintele elvețian Ignazio Cassis a declarat în iunie că Berna discută cu Rusia și Ucraina despre o eventuală reprezentare a intereselor Kievului la Moscova, întrucât la 24 februarie, după declanșarea unei operațiuni militare speciale de către Federația Rusă, Ucraina a anunțat o ruptură a relațiilor diplomatice cu aceasta.

"Elveția și-a oferit bunele sale oficii atât Ucrainei, cât și Rusiei. În acest moment, Ucraina ne-a cerut sprijin, în special consular, pentru populația sa din Rusia. Suntem acum în discuții cu Rusia, deoarece este necesar ca cele trei părți interesate să-și dea acordul", a declarat Cassis pe 25 iunie, într-un interviu acordat ziarului La Liberte.

Berna reprezintă în prezent interesele rusești în Georgia și ale Georgiei în Rusia, precum și interesele americane în Iran, în cadrul unei misiuni de serviciu diplomatic.

Dezbatere privind neutralitatea

Chestiunea neutralității a devenit un subiect de discuții aprinse în cadrul Confederației în ultimele luni. Autoritățile țării consideră că Berna nu și-a încălcat statutul de neutralitate prin susținerea sancțiunilor antirusești. Cu toate acestea, această poziție a fost aspru criticată de cea mai mare forță politică reprezentată în parlament - Partidul Popular Elvețian (SNP), care face parte dintr-un guvern de coaliție format din patru partide. Partidul a transmis că "politica oarbă de sancțiuni" dusă de guvern și de UE "se răsfrânge ca un bumerang asupra populației", provocând "creșterea prețurilor la energie, o criză alimentară și inflație".

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.