Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Oficial american critica pasivitatea SUA fata de Rusia

sua rusia

Membru republican al Camerei Reprezentantilor din SUA, Mike Rogers critica pasivitatea SUA fata de Rusia. Acesta sustine ca SUA trebuie sa contracareze presupusele incalcari de catre Rusia ale Tratatului Fortelor Nucleare Intermediare si sa ia atitudine impotriva acestora prin modificari la sistemul de aparare antiracheta.

"Vreau să fiu foarte clar: dacă Administraţia Obama va răspunde cu seriozitate încălcării de către Rusia a Tratatului INF, va avea susţinerea mea. Dacă nu, acest eşec nu va opri subcomisia pe care o conduc să ceară investiţii şi modificări politice privind apărarea antirachetă, forţele nucleare şi capacităţile spaţiale, în scopul apărării intereselor Statelor Unite şi pentru a trimite lui Vladimir Putin şi aliaţilor noştri mesaje foarte clare", a declarat Mike Rogers, care nu a mai candidat pentru un nou mandat în Camera Reprezentanţilor în scrutinul parţial desfăşurat în noiembrie.

Mike Rogers a făcut aceste declaraţii în contextul în care Pentagonul a anunţat intenţia de a reconfigura sistemele de rachete strategice din Europa ca reacţie la dezvoltarea de către Rusia a unui nou tip de rachetă de croazieră, care, potrivit SUA, ar încălca prevederile Tratatului Forţelor Nucleare Intermediare (INF), din anul 1987.

Rusia este acuzată că a testat o rachetă cu raza de acţiune de circa 1.000 de kilometri, dar care, modificată, poate atinge distanţa de 2.000-3.000 de kilometri, informeaza Mediafax.

Rusia dezminte insa acuzatiile care i se aduc privind incalcarea Tratatului INF, dar acuza sistemele antiracheta din Romania si Polonia ca ar reprezenta o incalcare a aceluiasi Tratat.

În urmă cu câteva luni, Ministerul rus de Externe respingea acuzaţiile SUA privind încălcarea Acordului INF, precizând însă că sistemele antirachetă care urmează să fie instalate în România şi Polonia ar putea fi o încălcare directă a Tratatului.

"Acuzaţiile sunt lipsite de fundament, la fel ca toate celelalte acuzaţii făcute în ultima vreme de Washington la adresa Moscovei", precizează diplomaţia rusă.

"Avem multe nemulţumiri faţă de Statele Unite privind acest Tratat. Acestea se referă la rachetele care au caracteristici tehnice similare cu cele ale rachetelor cu rază scurtă şi lungă de acţiune şi în legătură cu fabricarea de către americani a avioanelor militare fără pilot, care intră în mod clar, conform Tratatului, la categoria rachete de croazieră", adaugă Ministerul rus de Externe.

Sistemele de tip MK 41 cu lansare verticală (echivalentul tehnologiilor de tip Aegis) au fost în centrul atenţiei în ultima perioadă, în contextul în care Statele Unite intenţionează să le instaleze în Polonia şi România în cadrul sistemului antibalistic, explica Ministerul rus de Externe.

În replică, Preşedinţia Statelor Unite a dat asigurări că sistemul de apărare antirachetă care va fi amplasat în România nu încalcă Tratatul forţelor nucleare intermediare.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.