Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Oficial BNR: 'Am evitat recesiunea, dar este inevitabilă încetinirea economică'

hunedoaralibera.ro
BNR

Cristian Popa, membru al Consiliului de Administraţie al BNR, a declarat luni la conferinţa "Oportunităţi şi provocări în restructurarea preventivă", că România va face trecerea de la creștere economică bazată pe consum către o creștere bazată pe investiții, conform Agerpres.

„Revin la prezent: subliniem constant, de fiecare dată, creşterea economică se bazează acum pe fonduri europene, deci pe investiţii. Nu e nici o şansă să se mai bazeze pe creşterea consumului. Creşterea viitoare se va baza pe investiţii. Singurul factor de creştere economică care este şi neinflaţionist, pe termen lung cel puţin, şi te ajută şi la balanţa de plăti, unde deficitul este tot ridicat, sunt banii europeni. Credem că formula pe care am adoptat-o a ajutat la evitarea recesiunii. Dar încetinirea este inevitabilă. Ne aşteptăm ca avansul economic să decelereze vizibil, semnificativ. Unul din cele două seturi de date de la INS ne spune că ne apropiem de stagnare economică: 0,2% creştere anuală, pe seria de date neajustată sezonier. Prognozăm inversarea poziţiei ciclice a economiei spre finele anului viitor, cu 4 trimestre mai repede decât am crezut iniţial. Deci de la prea cald la puţin rece, cu 1 an mai repede. Unii consideră că e imposibil să dăm inflaţia în jos fără recesiune. Statistică internaţională ne spune că nu este imposibil, dar nici foarte probabil", a mai spus Cristian Popa.

S-a pus gaz pe foc

Totodată, acesta a făcut referire la politica monetară, menţionând că "nu e uşor să ieşi dintr-o politică prociclică".

"Despre politica fiscală (...) problema este veche, sămânţa problemei a fost plantată de mult timp. Problema a fost când s-a apăsat prea tare pe acceleraţie! Când s-a pus gaz pe foc deşi focul ardea cum trebuie. Asta ne-a făcut să, că să îl citez pe economistul şef, ne întindem mai mult decât ne era plapuma, am trăit mult peste posibilităţi cum a spus dumnealui. Deficitul bugetar al României a depăşit pragul de 3% în 9 din ultimii 18 ani. Precizare: nici dansul nici eu nu spunem că: eu sau dumneavoastră, X sau Y, ci România, prin politicile publice bazate pe deficite fiscale. Pe cheltuieli cu bani de împrumut. Să nu uităm că în 2019 eram deja în PDE (procedură de deficit excesiv, n.r.). Pe scurt: noi am mărit şi deficitul fiscal, când nu era cazul, din acest motiv suntem acum forţaţi să fim prociclici: să reducem deficitul fix când economia încetineşte. Fix cum spune la cartea de economie să nu faci. Şi este nevoie să fie redus deficitul, este imperios necesar să fie redus", a spus Cristian Popa.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.