Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Oficial BNR: Nu e totul pierdut pentru Grecia

bnr

Sistemul bancar din România este bine capitalizat, inclusiv băncile elene, declară   Daniel Dăianu, membru în CA al BNR. El crede că nu este totul pierdut pentru Grecia în clipa de faţă.

Daniel Dăianu crede că Grecia mai are o şansă de a scăpa de intrarea în incapacitate de plată: "Cum se spune, never say never. Eu nu cred că este totul pierdut. Sunt şi declaraţii ale unor oficiali înalţi din cadrul UE, care sugerează că mai există o cale de revenire la un traseu nu numai de discuţie, ci şi de rezolvare a acestui blocaj, care să permită Greciei să rămână în zona euro. Eu consider că nu este totul pierdut".

El subliniază că "pentru Grecia este o situaţie foarte-foarte complicată. Şi dacă rămâne în zona euro, dificultăţile vor fi foarte mari. Dacă iese, cel puţin într-o perspectivă imediată şi pe termen mediu, lucrurile se deteriorează mai mult".

Întrebat , la RFI, ce impact ar avea un Grexit asupra României, oficialul BNR a declarat că băncile elene din România sunt de fapt bănci românești care funcționează după normele impuse de BNR: "Mecanismul de stabilitate europeană, care este menit să ajute bănci de importanţă sistemică automat ajută şi România, fiindcă grupuri mari bancare, grupuri europene operează şi în România (...). Ceea ce numim bănci elene în România de fapt sunt bănci nu numai supuse legislaţiei din România, regulilor, normelor, procedurilor pe care le impune Banca Centrală a României, ca reglementator şi supraveghetor. Deci sunt bănci, sunt bănci româneşti, este drept, uneori cu masiv acţionariat elen, dar sunt bănci care respectă regulile din România, iar regulile din România au obligat băncile şi în contextul crizei financiare sau ca urmare a efectelor crizei financiare să procedeze la o capitalizare mai bună, să aibă lichidităţi, să depindă mult mai puţin de linii de finanţare externe, aşa cum s-a practicat în anii premergători crizei, când multe bănci într-un fel eludau sau firmele din România eludau restricţiile impuse de BNR prin împrumuturi contractate în străinătate. Realitatea este că în momentul de faţă sectorul bancar din România, inclusiv băncile cu acţionariat elen, sunt bine capitalizate, posedă lichidităţi, există o activitate de supraveghere (...). Economia României este într-o situaţie mult mai bună decât atunci când a izbucnit criza".

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.