Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

OFICIAL Comisia Europeană a propus aderarea a încă două state la Uniunea Europeană

uniunea-europeana

Comisia Europeană a propus marţi statelor membre ale Uniunii Europene deschiderea negocierilor de aderare a Albaniei şi Macedoniei la blocul comunitar, a anunţat şefa diplomaţiei europene, Federica Mogherini, transmite AFP.

'Comisia Europeană propune ca Consiliul (reprezentând statele membre) să decidă deschiderea negocierilor de aderare cu Albania şi cu Fosta Republică Iugoslavă a Macedoniei', a declarat Federica Mogherini într-o conferinţă de presă la Strasbourg, unde Parlamentul European este reunit în plen, scrie agerpres.ro.

Citește și: Lovitură de teatru! Soția lui Petre Roman, încurcată cu un cămătar! Cum s-a ajuns aici

'Decizia se întemeiază pe o evaluare a progreselor realizate de aceste două ţări pe baza recomandărilor făcute în 2016 şi a unei analize a măsurilor puse în aplicare de Tirana şi de Skopje' şi constituie 'un mesaj de încurajare a acestor ţări să continue reformele', a explicat şefa diplomaţiei UE.

'Revine celor 28 de state membre ale UE să evalueze progresele realizate şi să ia o decizie', a concluzionat ea.

Citește și: Se întâmplă în România! Cine este femeia care poartă în buletin numele Miss America

Cu toate acestea, comisarul european pentru politica de vecinătate şi negocierile de extindere, Johannes Hahn, a recunoscut că 'există încă reticenţe în statele membre de a accepta noi membri'. 'În ţara mea, Austria, majoritatea populaţiei este împotrivă', a arătat el, insistând că 'trebuie să explicăm avantajele extinderii şi integrării ţărilor din Balcanii Occidentali'.

UE a lansat deja negocieri de aderare cu Serbia, la începutul lui 2014, şi cu Muntenegru în 2012.

Citește și: Atenție! Se schimbă cardurile de sănătate! Cum puteți intra în posesia lor

Preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a estimat în noiembrie 2017 că aceste două state vor deveni membre ale UE 'înainte de 2025'.

Probleme serioase continuă însă să blocheze normalizarea relaţiilor între Serbia şi Kosovo, fosta sa provincie a cărei proclamare unilaterală a independenţei nu a fost recunoscută de cinci membri ai UE: Republica Cipru, Grecia, România, Slovacia şi Spania.

Citește și: Simona Halep nervoasă! A ignorat jurnaliștii români după ce i s-a adresat o întrebare care a scos-o din minți

În conferinţa de presă de la Strasbourg, Federica Mogherini a mai explicat că, în ce priveşte alte două republici ex-iugoslave vizate de perspectiva de aderare la UE, Bosnia-Herţegovina şi Kosovo, 'sunt necesare în continuare progrese'.

Un summit UE-Balcanii Occidentali este programat să aibă loc la 17 mai în capitala bulgară Sofia.

Citește și: Incredibil! O cunoscută țară europeană își schimbă numele!

Pentru a ajuta ţările din regiune, Comisia Europeană a elaborat o strategie politico-economică, ce include finanţări precise, în şase domenii: securitate şi migraţie, reconciliere, stat de drept, transporturi şi energie, informatizare şi relaţii de bună vecinătate.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.