Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

OFICIAL Guvernul spune că NU e interesat de poziția Comitetului de Miniştri al CoE, care e îngrijorat de abrogarea într-un timp scurt a recursului compensatoriu

Inquam Photos / Octav Ganea
Inquam Ludovic Orban

Comitetul Delegaţiilor Miniştrilor în format Drepturile Omului (CM-DH) din cadrul Consiliului Europei, şi-a exprimat, după discuţia cu ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, dedicată supravegherii executării hotărârilor Curţii Europene a Drepturilor Omului, îngrijorarea cu privire la abrogarea într-un interval scurt de timp a legii recursului compensatoriu.

Prin vocea lui Ionel Dancă, şeful Cancelariei premierului, Guvernul României, condus de Ludovic Orban, precizează că decizia luată pentru aborgarea legii recursului compensatoriu a fost împlinirea unei promisiuni făcută în campania electorală. Deși România riscă să plătească sute de milioane de euro despăgubiri condamnaților, Dancă a precizat, vineri seara, după ședința de Guvern, că ”viața și siguranța cetățenilor sunt mai presus de orice considerente”.

Citește și: Vor avea românii mai multe zile libere de sărbători?

”A fost luat un angajament luat de actualul Guvern înainte de învestire și ne menținem acest angajament. Sunt discuții la Ministerul Justiției cu oficialii CEDO pentru a găsi o abordare în ceea ce privește riscurile de amendare, de sancțiune a României din partea CEDO, astfel încât acestea să fie diminuate. Noi am decis că viața și siguranța cetățenilor sunt mai presus de orice considerente. Am decis abrogarea în regim de urgență. Încercăm evitarea aplicării unor sancțiuni pentru condițiile din penitenciare. E un proces care se desfășoară și care va avea un rezultat mult mai bun decât menținerea recursului compensatoriu.”, a spus Ionel Dancă.

Forul CoE reaminteşte problemele structurale de lungă durată ale supraaglomerării şi condiţiilor inumane şi degradante de detenţie în închisori şi în centrele de detenţie ale poliţiei din România şi, de asemenea, progresele importante deja realizate, în special în reducerea supraaglomerării.

Citește și: Lia Olguța Vasilescu, scandalizată!

Cu toate acestea, îşi exprimă îngrijorarea cu privire la faptul că, la 4 decembrie 2019, Parlamentul a decis, într-un interval scurt timp, să înainteze o iniţiativă parlamentară care să conducă la abrogarea recursului compensatoriu, fără să asigure, în acelaşi timp, orice altă cale de reparaţie capabilă să îndeplinească cerinţele Convenţiei Europene a Drepturilor Omului, în special articolele 13 şi 46;

Comitetul a luat act de explicaţiile oferite de ministrul Predoiu cu privire la efectele contraproductive ale sistemului anterior şi a salutat angajamentul său, din partea guvernului său, de a pregăti de urgenţă şi de a prezenta Comitetului Miniştrilor un nou plan de acţiune cuprinzător.

Citește și: Ludovic Orban: A fi sau a nu fi modest?

Reprezentanţii României sunt aşteptaţi să prezinte acest plan în martie 2020, toate cauzele având ca tema condiţiile de detenţie urmând să fie discutate atunci.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.