Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Oficial maghiar - Este important ca UDMR să aibă rezultate bune în alegeri

hirado.hu
Janos Lazar

Este foarte important ca UDMR să aibă rezultate bune la alegerile europene, locale și parlamentare din acest an și, dacă va fi cazul, să poată participa din nou la guvernarea de la București - a declarat ministrul construcțiilor și transporturilor, János Lázár, într-un interviu acordat la Cluj-Napoca portalului Maszol.ro (ediția online a cotidianului Új Magyar Szó).

În interviul video publicat vineri, el a precizat: Budapesta nu se amestecă în modul în care maghiarii din Transilvania își stabilesc propriul viitor, chestiunea ține de maghiarii care trăiesc acolo, ci își oferă doar ajutorul.

"Maghiarii trebuie să își dea seama că noi nu putem vota în locul lor. Nu pot să o facă nici politicienii UDMR, fiecare dispune de un vot, așadar toți cei care vor să își apere interesele naționale trebuie să se prezinte la vot și să-și facă alegerea" - a spus ministrul.

El a declarat: știe din experiență că se poate conta pe luciditatea UDMR, pe capacitatea sa de negociere, pe priceperea și înțelepciunea politicienilor săi, uniunea - și în special președintele Hunor Kelemen - este respectată și de elita politică românească.

"În ultimii 15 ani, maghiarii din Transilvania au produs o nouă generație de lideri politici care au autoritate și prestigiu, inclusiv liderii locali, primarii, deputații, senatorii, membrii guvernului, o generație care are locul, rolul și importanța ei în politica românească" - a declarat János Lázár.

Relațiile Fidesz cu UDMR

El a precizat că, deși nu mai fac parte din aceeași familie de partide, Fidesz caută să aibă relații echilibrate cu UDMR, bazate pe respect și apreciere reciprocă, și se ferește să se amestece în treburile UDMR sau în politica maghiară din Transilvania. Maszol l-a întrebat pe János Lázár și despre speculațiile apărute din presa românească potrivit cărora s-ar putea forma un fel de cooperare între Fidesz și formațiunea naționalistă românească AUR, în cadrul taberei conservatoare europene. Ministrul a spus: este o greșeală gravă să se presupună că premierul Ungariei ar putea fi ocolit în spațiul politic conservator.

"În spațiul conservator european, Viktor Orbán este o figură politică de neocolit, pe de o parte pentru că este cel mai longeviv politician care reușește să câștige încrederea alegătorilor, care are cea mai mare experiență, pregătire și autoritate în această tabără, pe de altă parte el reprezintă în mod atât de simbolic și cu atâta fermitate valorile precum respingerea migrației, sprijinirea familiilor sau autodeterminarea și suveranitatea națională, încât nu poate fi pus între paranteze. Prin urmare, intriga perfidă potrivit căreia Viktor Orbán poate fi ocolit sau fentat în spațiul politic conservator, fie în Europa, fie din Europa Centrală, este, după mine, o greșeală gravă" - a spus ministrul ungar.

De altfel, János Lázár a declarat: "cine este dușmanul maghiarilor, este dușmanul Ungariei, iar dușmanul UDMR este dușmanul Fidesz".

După cum a spus: în această privință, el consideră pertinent ceea ce a fost formulat deja de Hunor Kelemen, și anume că AUR este un pericol pentru maghiari.

"Maghiarii trebuie să-și unească forțele pentru a încerca să împiedice, cu mijloacele de care dispun, înaintarea unui partid antimaghiar, de exemplu ajutând la consolidarea UDMR" - a subliniat politicianul Fidesz.

El a subliniat că interesul comun al Ungariei și al României este să îmbunătățească interconectarea infrastructurii de transport și să desființeze granița Schengen, prin urmare, unul dintre obiectivele majore ale președinției ungare a UE este eliminarea tuturor obstacolelor din calea aderării României la Schengen.

El a precizat: nu consideră corect modul în care Bruxelles-ul și Uniunea Europeană au tratat România.

"În privința spațiului Schengen, ei abuzează de puterea lor și confruntă România cu tot felul de dificultăți, în timp ce altora, ca de exemplu Ucrainei, li se rezervă un traseu ocolitor. Migranții sunt liberi să vină în Uniunea Europeană, cerealele ucrainene pot intra liber în Uniunea Europeană, în timp ce România rămâne supusă condiționalității Schengen în privința trecerii pe cale terestră" - a arătat ministrul.

"Nu spunem că UE este o idee proastă în sine, nimeni nu vrea să părăsească UE, noi vrem să îi dăm un alt conținut. Avem în vedere o alianță puternică a statelor naționale și nu renunțarea la drepturile statelor naționale la autodeterminare. Europa de Vest avansează cu o viteză atât de radicală pe calea integrării auto-abandonului, încât noi, națiunile din Europa Centrală, indiferent de ceea ce gândim unii despre alții, nu îi putem fi partenere, pentru că în acest proces noi înșine vom fi victimele, noi vom fi puși pe masa micului dejun" - a subliniat János Lázár în interviul video publicat pe portalul maszol.ro.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.