Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

OFICIAL Noile salarii din legea salarizării: Care vor fi veniturile pentru bugetarii din România

salariu

Cu o zi înainte de finalizarea legii salarizării, s-a aflat care vor fi veniturile bugetarilor. Astfel, potrivit documentului obţinut de jurnaliştii de la România TV, un profesor cu 25 de ani de vechime ar putea ajunge la 5.700 de lei, iar un judecător va încasa 14.000 de lei lunar.

Ministrul Muncii, Ana Costea, va discuta săptămâna aceasta cu parlamentarii despre modificările aduse Legii Salarizării. Oficialul va prezenta proiectul deputaţilor şi senatorilor din Comisiile de Muncă. Proiectul de lege prevede criterii de performanţă şi de evaluare pentru salariaţii bugetari şi ar urma să intre în vigoare în 2017.

Citește și: Plecare surprinzătoare în televiziune: După 10 ani, am decis că e momentul unei schimbări

Potrivit unui document obţinut de România TV, un profesor cu studii superioare şi cu 25 de ani vechime ar putea ajunge la un salariu brut de 5.700 de lei, tot atât va putea câştiga şi un funcţionar public din administraţia centrală. Un medic specialist la unităţile clinice va putea ajunge la un salariu de 5.600 de lei, iar un judecător ar putea primi un salariu lunar de peste 14.000 de lei.

La aceste salarii se pot adăuga şi sporuri. Lefurile bugetarilor vor creşte etapizat, în următorii 4-5 ani de la intrarea în vigoare a legii.

Citește și: DETALII inedite despre fratele Laurei Codruța Kovesi: Ce au descoperit oamenii lui Cioloș

Guvernul trebuie să finalizeze proiectul de lege până la data de 10 februarie 2016, iar de la 1 ianuarie 2017 ar trebui să intre în vigoare.

Sindicatele spun că daca s-ar merge pe această variantă, "salariile sunt bune", însă sunt neîncrezători că majorările salariale vor fi atât de mari, de vreme ce "Ministerul de Finanţe a vorbit de creşteri salariale care în 4-5 ani vor putea ajunge la maxim 12%".

Citește și:STENOGRAME INCENDIARE din dosarul milionarului Ioan Neculaie: Cu ce l-a interceptat DNA

"Grilele de salarizare au fost negociate cu partenerii de dialog social, federatii sindicale reprezentative pentru fiecare domeniu de activitate bugetara in parte. Sumele sunt in regula. Daca un cadru didactic va putea ajunge, dupa 20 de ani de activitate, la un salariu brut de 5.700 de lei, este diferenta majora fata de ce se intampla in momentul de fata, cand trebuie sa ai peste 40 de ani de vechime in invatamant ca sa pot ajunge la un salariu de maxim 3.300 de lei, brut.Daca s-ar aplica aceasta noua lege a salarizarii, sistemul ar putea deveni mai atractiv pentru cei care isi doresc o cariera didactica.

Dar, atata vreme cat Ministerul de Finante vorbeste de cresteri salariale care in patru ani vor putea ajunge la maxim 12%, in cel mai fericit caz, a intra in vigoare o lege a salarizarii, care va fi aplicata etapizat, in 4-5 ani, cu cresteri salariale care, in medie, sunt de peste 70-80%, ridica un mare semn de intrebare vizavi de coerenta declaratiilor facute in ultima perioada.

Citește și:SPECTACULOS Dubai a inaugurat cea mai mare grădină de lumini din lume / VIDEO

Salariile sunt bune, daca s-ar merge pe aceasta varianta, insa, pe de alta parte, exista o doza foarte mare de neincredere vizavi de intrarea practica a legii respective. Degeaba se vorbeste ca ea va fi aplicata etapizat in 4-5 ani, cand pe de aşta parte, Ministerul Finantelor vine si spune cu totul si cu totul altceva. Ne intereseaza o declaratie transanta care sa clarifice aceasta problema", a declarat la România TV preşedintele Federaţiei "Spiru Haret", Marius Nistor.

Senatorul PSD Ovidiu Donţu a solicitat în mod expres Guvernului României adoptarea de urgenţă a Legii salarizării unitare. Ovidiu Donţu a spus că din punctul său de vedere, această lege ar trebui să fie prioritară pentru începutul acestui an. Donţu a cerut Guvernului să prezinte de urgenţă proiectul de Lege a salarizării unitare în Parlamentul României, spre dezbatere, astfel încât acesta să poată fi aprobat într-un timp cât mai scurt.

Citește și: VIDEO Mihai Gâdea spune ce a făcut în SUA, unde a fost fotografiat alături de Alina Gorghiu și Dan Mihalache

"Din punctul meu de vedere acesta trebuie să fie primul proiect de lege pentru anul 2016. Actualul Guvern de tehnocraţi trebuie să se ocupe în mod special de Legea salarizării unitare şi asta pentru că fostul Guvern condus de Victor Ponta l-a lăsat 100% aplicabil. Trebuia doar preluat şi dus în Parlament. Noi vrem ca dezbaterea acestui proiect să intre în dezbateri cât mai repede, motiv pentru care somăm Guvernul să treacă de la vorbe la fapte şi să vină cât mai repede cu legea în Parlament. Creşterea economică record care a fost confirmată şi de instituţiile internaţionale trebuie să se regăsească în nivelul de trai al românilor", a declarat senatorul.

Data de 10 februarie este un termen pe care Grupul de lucru pe Legea salarizării unitare s-a angajat să îl respecte chiar dacă va trebui să muncească zi și noapte pentru a termina proiectul, a declarat, recent, ministrul Muncii, Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice, Ana Costea. Proiectul urmează să fie pus în dezbatere până la începutul lunii martie, după care va fi înaintat Parlamentului, astfel încât legea să poată fi promovată de Parlament în acest an.

Citește și: Traian Băsescu, atac sub centură la adresa lui Mihai Gâdea: E un mort, un incult

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.