Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

OFICIAL - PSD vrea să atace raportul MCV la Curtea de Justiţie a Uniunii Europene

yabiladi.com
cjue

Social-democrații confirmă informaţia publicată în premieră de STIRIPESURSE.RO: vor să conteste raportul MCV. Contestația va fi făcută la Curtea Europeană de Justiție. Sperăm să se facă dreptate, spune deputatul PSD Nicușor Halici.

„Dreptate sperăm să obţinem, dreptate pentru români! Din păcate, ce se întâmplă azi în România e un regres pentru România. Europa are dublu standard. Ne simţim neîndreptăţiţi de prevederile din MCV. Ce spun? Că spun că s-au derulat foarte repede dezbaterile pe MCV. Opt luni e puţîn? De ce nu spun că una din condiţiile acestui raport e revocarea procurorilor DNA. Au secţii DNA în Europa? Raportul MCV spune că încălcăm drepturile fundamentale ale cetăţenilor. Nu, vrem doar să apărăm drepturile fundamentale”, a explicat Nicuşor Halici, miercuri dimineaţă, potrivit Digi FM.

Potrivit unor surse politice, se analizează dacă sesizarea CJUE trebuie făcută de Guvern sau de Parlament.

Vezi AICI raportul MCV pe 2018! (.pdf)

Un asemenea demers ar putea avea două direcţii majore: contestarea Mecanismului de Cooperare şi Verificare în ansamblu şi contestarea raportului pe 2018. Contestarea MCV ar avea la bază caracterul vădit discriminatoriu al aplicării sale doar României şi Bulgariei, la aproape 12 ani de la aderare.

În privinţa raportului, s-ar miza pe faptul că solicitările Comisiei Europene exced cadrului constituţional. Nu este exclusă nici o denunţare unilaterală a MCV, însă un asemenea gest ar genera alte probleme de imagine şi nu numai, în contextul politic actual la nivel naţional şi european. Ideea denunţării MCV a fost vehiculată şi în 20111, când ministrul de Externe de la acea vreme, Teodor Baconschi, susţinea că, în condiţiile în care Mecanismul de Cooperare şi Verificare (MCV) "este folosit în alte domenii şi devine un handicap", România îl poate denunţa unilateral.

Un alt argument pentru atacarea la CJUE a raportului ar fi numeroasele inexactităţi factuale din document, dar şi dubla măsura în enunţarea unor principii (în comparaţie cu legislaţia altor state şi cu practicile unor instituţii apreciate în cadrul MCV).

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.