DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

VIDEO OFICIAL Raportul OMS despre virusul SARS-CoV-2 explică de unde ar proveni

coronavirus covid-19 covid

Misiunea ştiinţifică însărcinată de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) să caute originea pandemiei consideră că, cel mai probabil, coronavirusul SARS-CoV-2 a trecut din regnul animal la oameni, dar încă nu a stabilit cum s-a întâmplat acest lucru, relatează EFE.

Ipoteza ca trecerea să se fi făcut indirect, printr-o specie intermediară, a căpătat cea mai mare greutate în raportul final al experţilor, care au depus în ultimele luni eforturi pentru a identifica geneza crizei sanitare care a cuprins întreaga lume de peste un an, scrie agerpres.ro.

Citește și: Prins fără mască de protecție, Vlad Voiculescu e furios pe protestatarii care au scandat împotriva medicilor! ‘Sunt consternat și furios’

Nu există piste suficient de puternice care să indice o specie în mod particular, însă pangolinii au fost până acum cei mai suspectaţi.

În schimb, echipa internaţională care a vizitat Wuhan - considerat locul unde s-a înregistrat primul focar - consideră puţin probabil ca răspândirea virusului să fi fost consecinţa unui accident de laborator.

Citește și: Medicul Valeriu Gheorghiță: ‘Din 13 aprilie vom deschide 144 de cabinete noi de vaccinare pentru administrarea vaccinului de la compania Pfizer’

Ipoteza trecerii directe de la specia purtătoare de coronavirus la o persoană este considerată de probabilitate medie, însă ceva mai mare decât cea a unei introduceri a virusului prin intermediul vreunui aliment congelat.

Despre ipoteza iniţială (a transmiterii printr-o specie intermediară), considerată de raport drept cea mai plauzibilă, cercetătorii amintesc că datele genomice colectate de la animale arată că noul coronavirus care provoacă COVID-19 este mai înrudit cu cel găsit la lilieci şi pangolini, fapt ce arată că aceste mamifere ar putea fi considerate drept rezervoare naturale.

Citește și: Dan Barna: ‘Această coaliție va trece România prin criză, indiferent de aceste manifestări huliganice care vor fi sancționate’

Totuşi, lucrurile nu sunt deloc clare, deoarece "niciunul dintre virusurile identificate la aceste specii nu este suficient de asemănătoare cu SARS-CoV-2 pentru a putea fi considerate progenituri directe", se explică în raport.

De asemenea, faptul că în perioada de pandemie şi alte diferite mamifere - precum pisici sau nutrii - au fost mai predispuse la contagiere arată că nu poate fi exclus ca un alt animal să fi servit drept intermediar.

Citește și: Președintele Klaus Iohannis: ‘Violența, instigarea la nerespectarea legii, la comportamente care pun în pericol viața românilor, sunt toxice și nocive’

Un alt element care duce la eliminarea liliecilor este faptul că nu a fost detectat virusul în probele şi analizele prelevate de la populaţiile de lilieci şi de la alte animale sălbatice din întreaga China.

"Peste 80.000 de probe de la animale sălbatice, vite şi păsări de curte au fost colectate din 31 de provincii din China şi nu s-au aflat rezultate care să poată fi identificate cu noul coronavirus", relevă raportul.

Citește și: PSD îl pune în oglindă pe Klaus Iohannis: În 2018 condamna Jandarmeria, azi condamnă partidele politice, deși protestele nu au fost organizare de partide politice!

Ceea ce nu este nicio îndoială, deoarece a fost dovedit ştiinţific, este faptul că majoritatea virusurilor emergente au ca origine animalele.

Investigaţia a lărgit cercul animalelor care ar fi putut eventual să fi servit ca intermediare virusului sau ca transmiţătoare la oameni prin contact apropiat, şi care acum include iepurii, câinii, ratonii şi pisicile.

Citește și: Prins fără mască de protecție, Vlad Voiculescu e furios pe protestatarii care au scandat împotriva medicilor! ‘Sunt consternat și furios’

Referitor la ipoteza unui accident de laborator, misiunea o consideră puţin probabilă, în primul rând pentru că nu există registre ca vreun laborator să fi lucrat înainte de decembrie 2019 cu un virus similar cu SARS-CoV-2 sau să fi studiat genoame care, combinate, să fi dus la originea sa.

Cu privire la cele trei laboratoare din Wuhan, pe care cercetătorii internaţionali au putut să le viziteze pentru scurt timp şi care lucrează cu coronavirusuri, s-a dovedit că îndeplinesc toate standardele de biosecuritate şi să sunt bine administrate.

Citește și: Medicul Valeriu Gheorghiță: ‘Din 13 aprilie vom deschide 144 de cabinete noi de vaccinare pentru administrarea vaccinului de la compania Pfizer’

Contrar unor informaţii care au circulat, raportul susţine că nu au existat persoane care să prezinte simptome compatibile cu cele ale COVID-19 în săptămânile şi în lunile de dinaintea sfârşitului de an 2019, în rândul celor care lucrau în aceste laboratoare.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.