Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Un oficial SUA dezvăluie detalii de la singura vizită a lui Barack Obama în România

Vizita lui Barack Obama în România este un episod despre care puţini ştiu, şi mai puţini îşi amintesc, dar despre care vorbeşte Mark Taplin, fost însărcinat cu afaceri al Ambasadei Statelor Unite la Bucureşti, într-un interviu acordat jurnalistului Emil Hurezeanu.

Vă redăm în cele ce urmează un fragment din interviul prezentat de Digi 24:

Emil Hurezeanu: Domnule Taplin, s-ar putea să vă amintiţi că noi am fost coautori la un fel de „lovitură de presă” în ianuarie 2009, chiar în ziua inaugurării prezidenţiale, la Washington. Dumneavoastră mi-aţi arătat, mi-aţi prezentat într-un interviu în direct pentru un alt post de televiziune dovada unicei, până acum, vizite a domnului Obama în această ţară, la Bucureşti. Aţi vrea să ne reamintiţi acel episod?

Mark Taplin: A fost în 2005, eu ajunsesem cu doar câteva luni înainte în Bucureşti, eram Însărcinatul cu Afaceri al Ambasadei şi într-o dimineaţă am primit o comunicare în care scria că doi senatori vor ateriza şi, iniţial, s-a spus că vor sta pentru câteva ore. Şi m-am gândit că mai bine m-aş duce la aeroport ca să aflu despre ce este vorba. Unul dintre senatori era un cunoscut de-al meu cu care mai lucrasem înainte şi totodată unul dintre cei mai respectaţi în domeniul afacerilor externe, senatorul Dick Lugar, care acum este pensionar.

A condus comisia pentru afaceri externe timp de mulţi ani.

Cred că, timp de mulţi ani, a fost unul dintre cei mai informaţi membri ai Congresului despre politica externă americană şi despre această regiune, cunoştea România destul de bine şi alte state din regiune. Era însoţit de o persoană de care auzisem, dar despre care nu ştiam multe, pe care nu o întâlnisem niciodată, senatorul Barack Obama.

Din Ohio?

Nu, din Illinois. M-am dus la aeroport, mai ales pentru a-l vedea pe senatorul Lugar. M-am bucurat să-l întâlnesc pe celălalt senator şi am ajuns să port o conversaţie foarte interesantă. Dar cred majoritatea oamenilor nu ştiau că, într-un fel, Barack Obama a vizitat România.

El a fost pe teritoriu românesc.

Da, beam cafea la ..

... aripa Ţiriac a aeroportului.

Da, la acel terminal, în timp ce avionul lui era realimentat. Îmi amintesc că el a pus nişte întrebări bune, nu ştia atât de multe despre România ca senatorul Lugar. A râs cu poftă la câteva dintre glumele mele, aşa că l-am plăcut imediat.

Prima şi singura dată când a vizitat această ţară?

Ştiu că vicepreşedintele Biden a fost aici destul de frecvent, dar el (n.red: Barack Obama) a fost aici înainte de a vizita multe alte locuri din străinătate. De fapt, cred că a fost prima sa călătorie în străinătate ca senator.


ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.