Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

S-au săturat cu toții: Oficiali din teritoriile rusești îi cer lui Putin să-și încheie oficial mobilizarea

euronews.com
putin

Președintele rus Vladimir Putin se confruntă cu apeluri din partea unor oficiali din teritoriu pentru a pune capăt în mod oficial mobilizării sale de trupe în contextul invaziei din Ucraina, anunță newsweek.com.

Putin se confruntă cu o presiune politică tot mai mare din cauza invaziei șovăitoare, la aproape nouă luni după ce a ordonat "operațiunea militară specială" la 24 februarie. Ucraina a întâmpinat Moscova cu un efort de apărare mai puternic decât se aștepta, susținut de ajutorul militar occidental, reușind să estompeze cu succes câștigurile militare ale trupelor lui Putin.

În septembrie, acesta a anunțat o mobilizare parțială a trupelor, într-un efort de a-și mări rândurile. Mobilizarea a fost văzută ca o escaladare majoră a războiului pe fondul unor eșecuri, iar Ucraina a acuzat săptămâna aceasta Rusia că a început o nouă mobilizare în Crimeea.

Pe fondul nemulțumirii crescânde, oficiali din teritoriu din Republica Karelia, o regiune din nord-vestul Rusiei care se învecinează cu Finlanda, i-au trimis lui Putin o scrisoare în care îl îndeamnă să emită un decret care să interzică armatei să continue mobilizarea în curs din cauza efectelor negative pe care le are asupra societății rusești.

Emilia Salbunova, care este membră a Adunării Legislative din Karelia, a anunțat scrisoarea, care a fost semnată de ea și de alți lideri regionali, într-o postare pe Telegram, marți. "Acest fapt afectează starea psihologică a societății, este o sursă de anxietate și anxietate crescută în familiile și colectivele de muncă din Rusia, iar mulți oameni au probleme de sănătate. Cererile trebuie să fie susținute de un decret", a scris ea în postarea tradusă.

Ea a scris că declarațiile și discursurile publice ale autorităților militare, care au declarat că mobilizarea este completă, "nu sunt acte normative și, prin urmare, nu au forță juridică". Purtătorul de cuvânt al lui Putin, Dmitri Peskov, a declarat marți presei ruse de stat RIA Novosti că biroul său nu a văzut încă scrisoarea.

Autoritățile ruse au declarat la sfârșitul lunii octombrie că mobilizarea parțială, care urmărea să adauge 300.000 de soldați suplimentari la armată, s-a încheiat. Putin a ordonat mobilizarea în septembrie, după ce contraofensivele ucrainene au recuperat mii de kilometri pătrați de teritoriu ocupat anterior și pe fondul unor rapoarte potrivit cărora Rusia a suferit pierderi semnificative.

Scrisoarea vine după ce Ucraina a acuzat Rusia că a început o "mobilizare ascunsă" pentru a înrola mai mulți cetățeni ruși în Crimeea, regiunea pe care Rusia a anexat-o de la Ucraina în 2014. Statul Major General al Forțelor Armate ale Ucrainei a declarat luni că "măsurile de mobilizare ascunsă în rândurile forțelor de ocupație [rusești] sunt în curs de desfășurare" în Crimeea. Peskov a declarat reporterilor că la Kremlin "nu există discuții" despre o a doua mobilizare.

În timp ce scrisoarea nu a oferit o opoziție directă față de război sau față de obiectivele lui Putin în Ucraina, aceasta ilustrează presiunea politică continuă cu care se confruntă Putin pentru a întoarce valul invaziei în favoarea Rusiei. În ciuda mobilizării parțiale, Rusia încă se luptă să obțină câștiguri împotriva Ucrainei, iar armata a înregistrat încă probleme semnificative.

La începutul lunii noiembrie, trupele ucrainene au recucerit Kherson, un oraș-cheie care servește drept poartă de acces către Crimeea, dând o lovitură substanțială eforturilor rusești. Pe fondul acestor eșecuri, au apărut rapoarte potrivit cărora unii membri ai cercului intim al lui Putin sunt frustrați de modul în care este gestionat conflictul.

Fostul ambasador al SUA în Rusia, Michael McFaul, a declarat săptămâna trecută că regimul lui Putin "cedează", deoarece elitele rusești sunt "panicate" de război. Fostul membru al Dumei de Stat Zakhar Prilepin, care a fost un susținător înfocat al războiului din Ucraina, a recunoscut în timpul unei apariții recente la televiziunea de stat rusă că Moscova nu este "în mod clar" pregătită să lanseze noi ofensive.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.