Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Oficialii de la Banca Centrală a Cehiei: 'Analizăm cât de rapid şi la ce nivel ar trebui majorată dobânda'

Getty Images
Cehia

Oficialii de la Banca Centrală a Cehiei dezbat cât de rapid şi la cel nivel ar trebui majorată dobânda de politică monetară şi sunt mai puţin preocupaţi dacă inflaţia ridicată este temporară, a afirmat vineri viceguvernatorul Tomas Nidetzky, transmite Reuters.

"Până acum BCE nu intenţionează să reacţioneze semnificativ la inflaţia ridicată, aşteptând ca preţurile de consum să revină la ţinta BCE", a explicat oficialul. Acesta a adăugat: "Situaţia din Cehia este diferită, nu avem nevoie de motive pentru a începe înăsprirea politicii monetare. Ne gândim acum mai mult cât de rapid ar trebui majorate ratele şi la ce nivel".

În schimb, guvernatorul Băncii Centrale a Poloniei, Adam Glapinski, a respins aşteptările privind majorarea ratei dobânzii, spunând că în acest moment o creştere a costurilor de împrumut "ar fi foarte riscantă", chiar dacă inflaţia este la cel mai ridicat nivel din ultimele două decenii.

Într-un interviu acordat săptămâna trecută, Adam Glapinski a declarat că instituţia nu ignoră avansul preţurilor şi nu va permite ca această creştere să devină persistentă.

Pandemia continuă să înrăutăţească perspectivele economice, astfel încât este prea devreme pentru o retragere a măsurilor de stimulare, a apreciat guvernatorul Băncii Centrale a Poloniei.

Rata anuală a inflaţiei în Cehia a urcat la 4,1% în august (de la 3,4 în iulie), ajungând la cel mai ridicat nivel din noiembrie 2008. Majorarea vine în contextul unei pieţe a muncii care se confruntă cu o rată redusă a şomajului încă înainte de pandemie. Acum are loc şi o relansare a economiei pe măsură ce autorităţile au eliminat restricţiile, iar campania de vaccinare a făcut progrese.

De aproape trei ani rata inflaţia depăşeşte ţinta de 2% a Băncii Cehiei, informează Agerpres.ro.

În iunie, Cehia a decis să majoreze dobânda de bază, pentru prima dată de la începutul pandemiei de coronavirus, devenind a doua ţară din Uniunea Europeană după Ungaria care a luat măsuri pentru a evita riscul ca inflaţia să scape de sub control.

Jaromir Sindel, economist la Citigroup Inc, susţine că cel mai probabil scenariu este o nouă majorare de dobândă în a doua jumătate a anului, urmată de alte trei majorări în 2022. "O a treia majorare în acest an este posibilă, dacă prognozele noastre privind o revenire a pieţei muncii mai puţin inflaţionistă şi o creştere mai lentă a inflaţiei de bază nu se vor materializa", spune Jaromir Sindel.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.