Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Oficialii europeni au mulțumit lui Cătălin Predoiu pentru implicarea activă a României în susținerea noului Mecanism privind Statul de Drept

Inquam Photos / Octav Ganea
Cătălin Predoiu

Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, a avut joi discuţii bilaterale, în sistem videoconferinţă, cu Vera Jourova, vicepreşedintele Comisiei Europene, şi cu Didier Reynders, comisarul pentru Justiţie, în cursul cărora oficialii europeni au mulţumit pentru implicarea activă a României în susţinerea noului Mecanism privind Statul de Drept (Rule of Law).

"Oficialii europeni au mulţumit pentru implicarea activă a României în susţinerea noului Mecanism privind Statul de Drept (Rule of Law) şi au menţionat că primul Raport pe acest subiect va fi publicat la finele lunii septembrie. Vera Jourova a precizat că este posibilă o vizită la Bucureşti, pentru a discuta concluziile Raportului privind România, dar şi aspecte ce ţin de îndeplinirea recomandărilor MCV, inclusiv cu membri ai Parlamentului României. Comisarul Reynders a menţionat importanţa includerii în noul Cadru Financiar Multianual a condiţionalităţii privind statul de drept şi a precizat că obiectivul Comisiei Europene este acela de a restabili încrederea reciprocă între statele membre. De asemenea, a precizat că digitalizarea justiţiei este o prioritate a mandatului său", se arată într-un comunicat al MJ, potrivit agerpres.ro.

Citește și: PSD a răbufnit! Președintele, direct vizat: 5 întrebări pentru președintele Iohannis și PNL

De asemenea, cei doi înalţi reprezentanţi ai Comisiei Europene au precizat că sunt deschişi cooperării cu autorităţile române, pentru a se asigura sustenabilitatea, stabilitatea şi transparenţa procesului de reformă a justiţiei din România.

"După ani de progrese susţinute, România fiind un campion al reformelor în justiţie la nivelul UE, am văzut un regres evident în ultimii 3 ani. Trebuie reluate reformele şi trebuie restabilită încrederea în autorităţile statului", a declarat vicepreşedintele Jourova.

În cadrul discuţiilor, Predoiu a prezentat obiectivele Ministerului Justiţiei pentru perioada următoare: asigurarea independenţei sistemului judiciar, finalizarea proiectelor de lege pentru modificarea legilor Justiţiei, consolidarea funcţionării parchetelor şi relansarea luptei împotriva corupţiei şi a crimei organizate.

"Dialogul şi cooperarea cu Comisia Europeană sunt bune. Convorbirile de astăzi cu vicepreşedinta Jourova şi comisarul Reynders au arătat că împărtăşim aceeaşi viziune despre evoluţiile recente, dar şi căile de urmat în continuare pentru redresarea justiţiei. Vom sprijini în continuare Mecanismul 'Rule of Law', care va asigura treptat acelaşi nivel de exigenţă privind calitatea justiţiei în toate statele membre. Am convenit faptul că paralelismele de evaluare/monitorizare în justiţie trebuie să fie treptat înlăturate, toate statele membre trebuie să fie evaluate după aceleaşi standarde. Premisa şi condiţia în acelaşi timp sunt reprezentate de rezultatul concret din teren", a declarat Predoiu.

Citește și: Alte două orașe, la un pas de a intra în carantină: Va fi crunt! Va fi dezastru economic

Cătălin Predoiu spune că va pune în dezbatere publică "repararea" legilor Justiţiei, după intervenţiile din perioada 2017 - 2018.

"Legile trebuie reparate după intervenţiile din 2017 - 2018, schemele de personal finanţate şi completate, inclusiv în materie de grefieri, condiţiile logistice ameliorate. Este un program imediat, dar şi de perspectivă, implică nu numai muncă din partea tuturor, ci şi răbdare. Ministerul Justiţiei va pune în dezbatere publică şi ulterior pe masa Parlamentului legile necesare, încă din toamnă, va face toate demersurile pentru a 'injecta' în logistica sistemului sumele necesare. Justiţia presupune muncă şi răbdare, fie că vorbim de un dosar de anchetă sau judecată, fie că vorbim de reconstrucţia unui sistem întreg. Cei care nu au răbdare nu au de fapt încredere în viitorul sistemului. Repornirea unui sistem, refacerea moralului şi a spiritului într-un sistem, a nivelului de expertiză, reclamă muncă şi răbdare. Cei care vor rezultate peste noapte ignoră ce s-a întâmplat în ultimii ani, dar ignoră şi contextul prezent. Eu am încredere în sistem şi îl voi sprijini să îşi recâştige încrederea în el şi respectul cetăţenilor. Paşii greşiţi se îndreaptă, efortul este continuu, dar reclamă timp", a precizat Cătălin Predoiu.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.