Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Oficialul român care a spus că 80% din decesele COVID-19 au fost la persoane cu boli grave: Nu am contestat modul în care sunt raportate decesele

xn--presacurat-qgb.ro
Horațiu Moldovan

Secretarul de stat în Ministerul Sănătății, Horațiu Moldovan, a declarat marți la Digi24 că nu contestă modul în care sunt raportate decesele de Covid-19 în România. Cu o seară înainte, la Antena 3, el spunea că nu toți românii raportați au murit din cauza pneumoniei cu COVID pentru că 80% dintre aceștia erau deja în stare foarte gravă din cauza altor boli.

„Nu am contestat modul în care sunt raportate decesele pacienților care au fost infectați cu Covid-19. Doar am accentuat faptul că mulți dintre ei au avut comorbidități. Același lucru îl comunică și Grupul de Comunicare Strategică, la fiecare raportare a acestor cazuri. Nu s-a pus problema să contest în vreun fel modul de raportare. Am explicat clar un lucru știut deja, că persoanele care suferă de boli grave sunt vulnerabile în fața acestui coronavirus. Există pacienți care sunt diagnosticați cu coronavirus și ca atare, sunt raportați. Dar există între ei pacienți care au multiple comorbidități. Procentul general de comorbidități raportat este de 80 la sută, deci 80 la sută dintre pacienții covid-pozitiv au comorbidități. Mai mari, mai importante, mai grave sau mai puțin grave. Se remarcă, însă, că o parte dintre ei sunt pacienți cu maladii severe, prin natura lor terminale, și am dat niște exemple: cancer terminal, insuficiență cardiacă terminală, insuficiență renală terminală, ciroză hepatică, accident vascular cerebral. Acești pacienți este probabil că au decedat din cauza suferințelor lor de bază, chiar dacă au fost infectați cu Covid-19. Această precizare este în sensul în care sunt toate comunicările pe această temă”, a declarat marți Horațiu Moldovan.

Întrebat dacă ar trebui refăcut bilanțul deceselor din România, astfel încât să cuprindă doar acele decese cauzate de Covid-19, secretarul de stat a răspuns că acest lucru „nu este neapărat” și oricum ar fi foarte dificil de făcut această discernere:

„Cauza morții poate fi analizată, dar e o problemă specială de medicină. Însă atrag atenția că, în cadrul pacienților pozitivi, există și pacienți care au comorbidități severe și care contribuie în mod serios, în mod decisiv, poate, la decesul lor”, a punctat Horațiu Moldovan.

Ce a zis secretarul de stat anterior:

Secretarul de stat în Ministerul Sănătății, Horaţiu Moldovan, a declarat luni seară la Antena 3 că toți cei sunt confirmați cu COVID-19 sunt raportați la decese, dar nu înseamnă că au murit din cauza virusului. „Nu toţi pacienţii raportaţi, cei 820 sau 818 dacă nu mă înşel, au murit efectiv din cauza pneumoniei cu COVID. Are test pozitiv, e infectat cu COVID, e raportat ca COVID, asta nu înseamnă că a murit din cauza asta”, a spus medicul Horațiu Moldovan. Mulţi dintre cei infectaţi erau în stare foarte gravă atunci când au fost internaţi. Horaţiu Moldovan recunoaşte că o parte importantă dintre morţi nu au avut drept cauză a mortalităţii coronavirusul. „Există un număr semnificativ de pacienţi decedaţi care asociază COVID, dar a căror cauză de mortalitate este alta: cancer terminal, insuficienţă cardiacă terminală, severă, accident vascular cerebral, ciroză hepatică decompensată, insuficienţă renală cronică”, a mai spus secretarul de stat.

Citește și: Nelu Tătaru îi CONTRAZICE pe Ludovic Orban și Marcel Vela: premierul a exprimat o speranță .

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.