DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

OIM: Aproximativ 8,8% din orele de lucru, de aproximativ patru ori mai mult decât în 2009, s-au pierdut la nivel mondial în 2020

femei conducere job

Aproximativ 8,8% din orele de lucru la nivel mondial s-au pierdut anul trecut din cauza pandemiei, de aproximativ patru ori mai mult decât numărul pierdut în criza financiară din 2009, dar există oarecare semne de redresare, a declarat Organizația Internațională a Muncii (OIM), citată de Reuters.

Pierderile sunt echivalente cu 255 de milioane de locuri de muncă cu normă întreagă și au inclus un număr de 114 milioane de lucrători care au intrat în șomaj, precum și altora ale căror ore de lucru au fost reduse din cauza restricțiilor, potrivit mediafax.ro.

Vezi și: Virusolog german: 'Sunt neliniştit de ce ar putea urma în primăvară şi vară'

„Aceste pierderi masive au dus la o scădere de 8,3% a venitului global al forței de muncă (înainte ca măsurile de sprijin să fie incluse), echivalent cu 3,7 trilioane de dolari sau 4,4% din PIB global”, a declarat OIM.

Guy Ryder, directorul general al OIM, a declarat într-un briefing de știri: „Aceasta a fost cea mai severă criză pentru lumea muncii de la Marea Depresie din anii 1930. Impactul său este mult mai mare decât cel al crizei financiare globale din 2009”. "Sunt încântat să spun că există unele vești relativ bune, că vedem semne provizorii de recuperare - aceste semne sunt fragile, sunt incerte și perspectivele sunt inegale", a spus el.

Dar a fost „deosebit de îngrijorător” faptul că 71% din pierderile de locuri de muncă, sau 81 de milioane de oameni au abandonat pur și simplu piața muncii. „Fie sunt incapabili să lucreze, poate din cauza restricțiilor pandemice, fie a obligațiilor sociale, fie au renunțat la căutarea unui loc de muncă”, a adăugat el.

Și mai multe ore se vor pierde în acest an și, probabil, în următorul. „Toate scenariile prevăd că pierderile din orele de lucru vor continua, cu alte cuvinte, suferința financiară și socială pentru milioane de oameni va continua până în 2021 și după aceea”, a spus Ryder.

Datele OIM arată că femeile și lucrătorii mai tineri au fost cei mai afectați, în timp ce sectoarele cele mai afectate au fost serviciile de cazare, serviciile de alimentație, comerțul cu amănuntul și industria prelucrătoare.

Există unele sectoare - cel financiar și tehnologia informației - care au continuat să crească în cursul anului 2020, a spus Ryder.

Pierderea ocupării forței de muncă în rândul persoanelor cu vârste cuprinse între 15 și 24 de ani a fost de 8,7%, comparativ cu 3,7% pentru adulți și „evidențiază riscul real al unei generații pierdute”.

„Deși există încă un grad ridicat de incertitudine, ultimele proiecții pentru 2021 arată că majoritatea țărilor vor experimenta o recuperare relativ puternică în a doua jumătate a anului, pe măsură ce programele de vaccinare vor intra în vigoare”, a spus OIM.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.