Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Olaf Scholz, așezat de Putin la masa lungă la care a stat și Macron: Cum explică Cristian Diaconescu gestul președintelui rus / Foto

www.gettyimages.com
olaf scholz emmanuel macron

Cancelarul federal al Germaniei, Olaf Scholz, a devenit cel mai recent lider occidental care merge la Moscova pentru o discuție cu președintele Federației Ruse, Vladimir Putin, în încercarea de dezamorsare a tensiunilor provocate de mișcările militare rusești din proximitatea Ucrainei.

Cu ocazia discuției de la Moscova, cancelarul federal german a fost așezat la masa aparent neobișnuit de lungă la care nu demult stătuse și președintele Franței, Emmanuel Macron, și care stârnise o mulțime de discuții în spațiul public.

Cristian Diaconescu, fost șef al diplomației române și președinte PMP, se arăta de părere că Vladimir Putin a vrut să îi arate omologului francez „un anume tip de distanță din toate punctele de vedere”.

„În continuare în această criză Federația Rusă consideră că americanii sunt partenerii cu care s-ar mai putea dialoga (…) Ar fi trebuit ca antemergătorii, cum se spune, să cunoască amplasamentele pentru că discutăm de întâlniri la cel mai înalt nivel, aici niciun detaliu nu poate fi lăsat la întâmplare. În sala în care intri la un moment dat pot fi și aranjamente florale care, mă rog, să reprezinte un impact. Știu o situație de genul acesta când o delegație japoneză s-a ridicat de la masa întâlnirii cu un ministru de externe al Turciei pentru că aranjamentul floral trimitea un anume mesaj”, puncta Cristian Diaconescu, la „Dosar de politician” cu Silviu Mănăstire.

Gestica era adresată nu numai președintelui Franței, cât și întregii Europe, a atras atenția fostul șef al diplomației române.

„(Macron) e președintele Uniunii Europene, ca să spun așa, Franța a intrat la rotație. În egală măsură, era un președinte în fața lui Vladimir Putin interesat să proiecteze în Europa o imagine de pacificator, de stabilizator al situației. În al treilea rând, Franța este parte a grupului Normandia și a puterilor europene care, alături de Germania și Federația Rusă, încearcă să stabilizeze situația din Ucraina după ce s-a întâmplat în 2014. Din această perspectivă, semnalele de dezinteres, de neglijare a ceea ce transmitea președintele Macron sunt preocupante. Într-adevăr, sunt pentru opinia publică, prea mult vizual din această perspectivă, nu putem crede că discuția confidențială a fost la fel de distantă, dar situația pe teren este cât se poate de gravă”, a arătat fostul șef al diplomației române, la B1 TV.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.