Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Olaf Scholz își justifică scepticismul de a livra arme grele Ucrainei: 'Acțiunile pripite și eforturile germane nonconformiste sunt discutabile'

olaf scholz

Cancelarul german Olaf Scholz a respins criticile potrivit cărora Germania nu a dat dovadă de leadership în eforturile occidentale de a furniza Ucrainei arme grele pentru a respinge invazia Rusiei, afirmând că preferă să fie precaut decât să ia decizii pripite, informează Reuters.

Scholz se află sub presiune în țară și în străinătate pentru a furniza Ucrainei arme grele, cum ar fi tancuri și obuziere, și pentru a susține un embargo imediat al UE asupra importurilor de energie rusească pentru a-l lipsi pe președintele Vladimir Putin de valuta forte care îl ajută să finanțeze războiul.

"Îmi iau deciziile rapid și de comun acord cu partenerii noștri", a declarat Scholz într-un interviu acordat ziarului Bild am Sonntag. "Consider că acțiunile pripite și eforturile germane nonconformiste sunt discutabile".

Într-o răsturnare de situație, Germania a aprobat pe 26 aprilie livrarea de tancuri antiaeriene "Gepard" către Ucraina, un pas susținut de 55% dintre germani care, într-un sondaj de opinie, au declarat că cea mai mare economie europeană ar trebui să furnizeze Ucrainei astfel de arme.

Cu toate acestea, decizia nu a ajutat la inversarea percepției publice despre Scholz ca fiind indecis și lipsit de leadership. Un sondaj de opinie publicat în Bild am Sonntag a arătat că 54% dintre aceștia sunt nemulțumiți de modul în care Scholz a gestionat criza. Rata de aprobare a acestuia a scăzut la 32%, potrivit sondajului.

Temându-se că Rusia ar putea extinde războiul și în alte țări în afară de Ucraina, unii dintre partenerii Germaniei din alianța militară NATO și-au exprimat nemulțumirea față de ezitarea inițială a lui Scholz în ceea ce privește înarmarea Ucrainei.

Alții, precum Polonia, sunt nemulțumiți de opoziția Germaniei față de un embargo al UE asupra importurilor de gaze rusești.

Verzii și Democrații Liberi, parteneri de coaliție minori ai social-democraților lui Scholz, sunt mai dornici să ofere mai multă asistență militară Ucrainei.

Scholz a trebuit să găsească un echilibru între cererile lor și cele ale membrilor de stânga din partidul său, care spun că livrarea de arme grele Ucrainei riscă să provoace un răspuns militar rusesc într-o țară terță și să declanșeze un conflict mai amplu.

Moscova își numește acțiunile sale o "operațiune specială" pentru a dezarma Ucraina și a o scăpa de naționalismul antirusesc fomentat de Occident. Ucraina și Occidentul spun că Rusia a lansat un război de agresiune neprovocat.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.