Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

OLAF scoate 'puroiul' afară: instituția a descoperit fraude şi nereguli în valoare de peste 600 de milioane de euro în 2022

olaf bun

În 2022, Oficiul European de Luptă Antifraudă (OLAF) a protejat 600 de milioane euro din banii contribuabililor din UE, recomandând recuperarea a peste 426 de milioane euro de restituit către bugetul UE în urma unor fraude şi nereguli şi protejând o sumă suplimentară de 200 de milioane euro, potrivit raportului anual publicat marţi, informează Agerpres.

De asemenea, OLAF a pus capăt unor scheme de contrabandă, contrafacere şi fraudă vamală, a contribuit la punerea în aplicare a măsurilor de apărare comercială ale UE şi a continuat să elaboreze politici de prevenire şi combatere a mecanismelor de fraudă aflate în constantă evoluţie. La fel ca în fiecare an, OLAF a investigat suspiciunile de abateri comise de personalul şi de membrii instituţiilor UE. În total, OLAF a finalizat peste 250 de cazuri anul trecut. "Cunoştinţele, expertiza şi operaţiunile acumulate de OLAF oferă rezultate tangibile - protejăm atât bugetul UE, cât şi cetăţenii UE. Protecţia banilor contribuabililor din UE pentru infrastructură şi digitalizare, confiscarea a 531 de milioane de ţigări comercializate ilegal, o acţiune internaţională împotriva mierii contrafăcute şi recuperarea a aproape 3 miliarde euro în favoarea bugetului UE dintr-un caz de subevaluare vamală sunt doar câteva exemple ale impactului OLAF", a declarat directorul general al OLAF, Ville Itala.

Numărul investigațiilor

Raportul OLAF pe 2022, publicat marţi, arată că Oficiul a finalizat 256 de investigaţii, formulând 275 de recomandări adresate autorităţilor relevante ale statelor membre şi ale UE. Tot în 2022, OLAF a recomandat recuperarea a 426,8 milioane euro în favoarea bugetului UE şi a prevenit cheltuieli nejustificate în valoare de 197,9 milioane euro. De asemenea, OLAF a deschis 192 de investigaţii noi, în urma a 1.017 analize preliminare efectuate de experţii săi.

Cu 15 dosare finalizate în 2022, Ungaria este pe prima poziţie în clasamentul ţărilor investigate de Oficiul European de Luptă Antifraudă (OLAF).

De asemenea, în 2022 OLAF a sprijinit autorităţile naţionale în confiscarea a 531 de milioane de ţigări comercializate ilegal şi 14,7 milioane de litri de vin, bere şi băuturi spirtoase ilicite.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.