Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Olanda, referendum împotriva acordului de asociere UE - Ucraina

news.pn
referendum ucraina ue

Olandezii s-au pronunţat miercuri masiv împotriva acordului de asociere între Uniunea Europeană şi Ucraina, în cadrul unui referendum devenit un vot simbolic privind UE, a anunţat agenţia de presă olandeză ANP, după numărarea a 99% din voturi, potrivit AFP, scrie Agerpres

Olanda este singura ţară membră a Uniunii Europene care nu a ratificat încă acordul cu Ucraina, deşi acesta a fost deja aprobat de parlament. Referendumul organizat miercuri nu este unul constrângător, guvernul olandez declarând că aşteaptă rezultate înainte de a decide ce poziţie va adopta în privinţa ratificării acordului. 

Votul a fost salutat ca o victorie de către formaţiunile eurosceptice olandeze, însă clasa politică olandeză, inclusiv premierul Mark Rutte, a respins posibilitatea unei ratificări a acordului în forma sa actuală. 

Potrivit ANP, 61,1% au votat contra acordului, rata prezenţei la vot fiind de 32,2%. Estimările anterioare evocau o prezenţă de sub 30%, ceea ce ar fi invalidat rezultatul consultării populare. 

Rezultatele definitive vor fi publicate marţi de Comisia Electorală olandeză, dar dacă referendumul este validat, ''acordul nu poate fi ratificat în forma sa actuală'', a afirmat premierul Mark Rutte. 

Partidele politice olandeze, inclusiv cele care sprijină acordul UE-Ucraina, au susţinut această declaraţie şi au respins o ratificare a documentului, care vizează consolidarea dialogului politic şi a schimburilor economice între UE şi Ucraina. 

''Se pare că olandezii au spus 'nu' elitei europene şi 'nu' tratatului cu Ucraina, începutul sfârşitului Uniunii Europene'', a reacţionat deputatul de extremă-dreaptă Geert Wilders. În opinia sa, este vorba despre o ''moţiune de cenzură a poporului olandez contra elitelor de la Bruxelles şi Haga''.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.