Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Olanda se îndreaptă către formarea unui Guvern mixt de politicieni şi tehnocraţi, dar fără islamofobul Geert Wilders

flags.co.uk
olanda steag

Olanda se îndreaptă, la patru luni după victoria electorală a taberei naţionaliste, către formarea unui Guvern ”mixt”, din care să facă parte tehnocraţi, dar nu şi liderul islamofob Geert Wilders, potrivit unui raport, publicat joi, despre negocieri politice în curs, relatează AFP, potrivit news.ro

Cele patru partide aflate în negocieri în vederea formării unei coaliţii au convenit să continue negocierile în vederea formării unui Cabinet ”echitabil mixt”, alcătuit din persoane provenind din politică şi din alte sectoare, se arată în acest raport, care era foarte aşteptat, întocmit de către Kim Putters, care supervizează negocierile.

Liderii celor patru formaţiuni, inclusiv Wilders, au convenit să-şi pătreze funcţiile de deputaţi şi să nu accepte posturi ministeriale, precizează Putters.

”Decizia de ocupare a postului de prim-ministru urmează să fie luată ulterior”, subliniază el.

El consideră că ar fi ”înţelept” să se depună eforturi să se formeze un Guvern cu o repartizare ”de exemplu 50% persoane care au legătură cu politica şi 50% provenind din afara” lumii politice.

Geert Wilders a anunţat miercuri seara că renunţă - pentru moment - la încercarea sa de a conduce cea de a cincea economie a Uniunii Europene (UE), din cauza lipsei susţinerii celorlalte partide împreună cu care încearcă să formeze o coaliţie.

El şi-a exprimat cu regularitate ambiţia de deveni premier, în urma unei victorii importante în noiembrie.

El deplânge această situaţie în presa olandeză.

”Cred că n-ar trebui să fia aşa într-o democraţie”, se plânge el, precizând că a acceptat să se retragă ”pe cât de nedrept şi incorect constituţional poate să fie acest lucru”.

Ultimul Guvern tehnocrat al Olandei datează din 1918, însă conceptul de Guvern de tehnocraţi este familiar altor ţări din Uniunea Europeană, ca Italia.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.