DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Olandezii de la Damen nu renunță, după ce Tribunalul București le-a respins contestația în dosarul corvetelor: 'Sunt multe lucruri neclarificate'

damen

Grupul olandez Damen anunță, după ce Tribunalul București a respins contestația companiei în dosarul corvetelor, că decizia are părți pe care se va baza în faza de apel. „Indiferent de decizia finală, Damen rămâne în România”, adaugă compania.

Reprezentanții grupului au precizat că s-a constatat că „hotărârea în sine are anumite puncte de vedere fundamentale și favorabile”, pe care se vor baza în faza de apel.

Citește și: Dezvăluire scandaloasă. Copilul din România, închiriat unui neamț, pentru a fi abuzat sexual

„Acesta este un caz uriaș și extrem de complex. Din cauza naturii urgente a litigiilor în licitațiile publice, judecătorul a fost nevoit să examineze mai mult de un an și jumătate de procedură în câteva audieri. O astfel de presiune de timp nu ajută cu siguranță la dezbaterea legalității unei achiziții militare de mai multe miliarde, în care accesul la informații, timpul de revizuire și analiza amănunțită ar fi în mod normal primordiale. Cu toate acestea, această etapă a primei instanțe a arătat că există o mulțime de lucruri rămase a fi examinate și încă neclarificate, iar etapa de apel se va dovedi a fi un forum excelent pentru abordarea acestora”, au declarat, pentru STIRIPESURSE.RO, reprezentanții Grupului Damen.

Aceștia au mai precizat că vor rămâne în România, indiferent de decizia finală luată în acest proces.

Citește și: SENZAȚIONAL! Legăturile președintelui Iohannis cu CARNAGIUL din Ialomița

„Damen rămâne ferm în asigurarea respectării legii și a principiilor generale privind achizițiile publice. Indiferent de decizia finală, Damen rămâne în România. În ciuda procesului, Damen a continuat să construiască nave în Mangalia și Galați, la timp și la standarde globale, și va continua să facă acest lucru în continuare”, mai arată sursele citate.

Tribunalul București a respins, luni, contestația depusă de grupul olandez Damen, după ce MApN a anunțat că oferta câștigătoare a contractului de achiziţie a celor 4 corvete mulltifuncţionale a fost cea depusă de asocierea dintre Naval Group şi Santierul Naval Constanţa. Decizia nu e definitivă.

Citește și: FBI intervine direct în cazul Caracal! Doi agenți l-au ‘luat tare’ pe Gheorghe Dincă

"Respinge excepţia inadmisibilităţii excepţiei de nelegalitate a Deciziei de numire a membrilor comisiei de evaluare nr. A3/1356/22.02.2018. Admite excepţia inadmisibilităţii excepţiei de nelegalitate a Ordinelor de zi pe unitate nr. 29/13.02.2018 şi nr. 36/22.02.2018. Respinge excepţia de nelegalitate a Ordinelor de zi pe unitate nr. 29/13.02.2018 şi nr. 36/22.02.2018, ca inadmisibilă. Respinge excepţia tardivităţii capetelor de cerere nr. 2 – 2.4 şi nr. 3 din acţiune. Respinge excepţia de nelegalitate a Deciziei de numire a membrilor comisiei de evaluare nr. A3/1356/22.02.2018, ca neîntemeiată. Respinge acţiunea ca neîntemeiată", se arată în minuta deciziei magistraților Tribunalului București, conform portalului instanțelor.

Hotărârea magistraților poate fi atacată cu recurs în termen de 10 zile de la comunicare, cererea de recurs urmând a fi depusă la Tribunalul Bucuresti - Secţia a II-a Contencios Administrativ şi Fiscal.

Citește și: Bombă în cazul Caracal: Un cunoscut jurnalist va fi audiat de DIICOT

Pe 9 iulie 2019, Damen anunța că a înaintat o plângere la Consiliul Național pentru Soluționarea Contestațiilor (CNSC) luând în considerare un litigiu inițiat anterior de Fincantieri, și că a sesizat Curtea de Apel București pentru multiple nereguli care au afectat rezultatul Programului de înzestrare „Corvetă multifuncțională”. Compania informa, la vremea respectivă, că decizia vine ca urmare a faptului că toate părțile implicate în licitație, inclusiv autoritatea contractantă, au ridicat multiple aspecte de legalitate și de încălcare a confidențialității, unele dintre ele fiind invocate ca temei pentru suspendarea procedurii în trecut, chiar de către Ministerul Apărării Naționale.

În loc să fie suspendată licitația până la momentul la care ar fi fost încheiate toate anchetele privind modul în care s-a derulat programul de înzestrare, licitația ridică și mai multe suspiciuni, incertitudini și controverse care au impact asupra reputației României și asupra programelor de achiziții publice atât în țară cât și în străinătate, arăta Damen. Compania susținea că autoritățile nu au reușit să clarifice definitiv aceste preocupări, ducând de asemenea la întrebări de natură etică cu privire la licitație.

Citește și: Olguța Vasilescu îl ‘rupe’ total pe Dan Barna: ‘Cam atât cu mitul că băieții ăștia ar ști ceva carte’

Contestația a fost depusă după ce Ministerul Apărării a anunțat că oferta câștigătoare a contractului de achiziţie a corvetelor mulltifuncţionale a fost cea depusă de asocierea dintre Naval Group şi Santierul Naval Constanţa, iar în același contract este efectuată și modernizarea fregatelor MApN.

Ministerul a primit oferte, în cadrul acestei licitații, din partea companiei olandeze Damen, a firmei italiene Fincantieri şi a Grupului Naval din Franţa.

Citește și: Vești pentru mii de șoferi! Se dau amenzi

Licitația a fost întârziată după ce procedura de achiziție a corvetelor multifuncționale a fost suspendată în ianuarie de către Ministerul Apărării Naționale după ce Șantierul Naval Constanța a acționat în instanță Guvernul și MApN, cerând anularea licitației privind programul de înzestrare cu corvete multifuncționale. Apoi Departamentul pentru Armamente a sesizat Parchetul Militar de pe lângă Curtea Militară de Apel, pentru "suspiciuni rezonabile privind derularea în deplină legalitate a procedurii".

Citește și: Dezvăluire scandaloasă. Copilul din România, închiriat unui neamț, pentru a fi abuzat sexual .

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.