DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Olguța Vasilescu: Am interzis la radio și TV / UPDATE

breaking news

Primarul Craiovei, Lia Olguța Vasilescu, a ajuns, marți dimineața, la sediul Curții de Apel București. Curtea de Apel Bucureşti a dezbătut contestaţia DNA împotriva deciziei instanţei inferioare privind neluarea măsurii controlului judiciar faţă de primarul municipiului Craiova, Lia Olguţa Vasilescu, în dosarul în care a fost trimisă în judecată pentru infracţiuni de corupţie.

Curtea de Apel a rămas în pronunțare.

SRI face jocurile în Guvern: proiect controversat, primit cu dedicație

Controlul judiciar s-a referit la faptul că eu nu mai am voie merg în studiorile de radio și televiziune. Să nu uităm totuși că sunt o persoană publică. Deci nu că nu aș mai avea voie să vorbesc despre proces, ci pur și simplu nu mai am voie la radio și la tv. Ceea ce mi se pare un pic cam prea mult. De asemenea, să nu iau legătura cu denunțătorii și cu martorii din dosar. Eu nu am luat legătura cu niciunul dintre denunțătorii din dosarul meu. Martori sunt funcționari ai primăriei Craiova cu care lucrez zi de zi, pe care nu i-am întrebat niciodată: te duci la DNA, ce o să declari sau ce ai declarat? Sunt chestiuni pe care le-am înțeles foarte clar cum funcționează și nu am făcut nici un fel de greșeală din acest punct de vedere. Și acum mi se interzice să iau legătura cu jumătate din primărie. Înseamnă că ajungem în situația în care intrăm într-un blocaj. Deci acestea sunt lucrurile pe care le-a cerut DNA-ul. Din punctul meu de vedere, s-a mers mult prea departe”, a spus Lia Olguța Vasilescu la ieșirea de la Curtea de Apel București.

Protest de AMPLOARE în fața Guvernului

La rândul său, avocatul lui Vasilescu a susținut că este inacceptabil ”să se continue linșajul mediatic” și că s-a gândit să dubleze demersurile făcute până acum în materie penală și cu altele în aceeași linie.

Acesta a mai spus că trebuie să existe un echilibru față de toți și că dacă apărarea a tăcut până acum, e momentul ca presa și instanțele să analizeze dezechilibrul dintre tăcerea părții acuzate și luările de poziție frecvente ale celorlalți.

***

În 9 august, Tribunalul Bucureşti a respins solicitarea procurorilor DNA, însă decizia a fost atacată de procurorii anticorupţie.

Schimbare MAJORĂ anunțată de ANAF. Sunt vizați toți românii cu carduri


În timpul procesului, un procuror de la DNA le-a cerut judecătorilor să îi interzică primarului din Craiova participarea la emisiuni radio şi de televiziune, dar şi să se apropie de martorii şi denunţătorii din dosarul său. 

Procurorul a declarat în sala de judecată că Lia Olguţa Vasilescu a prezentat selectiv la posturi de radio şi televiziune, precum şi pe Facebook, date din dosarul său şi a căutat să îl discrediteze pe denunţătorul Petru Becheru prin publicarea unei fotografii a acestuia. 

"Solicităm instanţei să-i interzică inculpatei să mai publice date din dosar, pentru că martorii se simt timoraţi şi ameninţaţi. Vă rog să obligaţi inculpata să nu se mai prezinte la radio şi televiziuni şi să nu se mai apropie de martori şi denunţători", a mai spus procurorul. 

De cealaltă parte, Lia Olguţa Vasilescu a declarat că, dacă în cazul ei se va lua măsura controlului judiciar, atunci nu îşi va mai putea exercita funcţia de primar, deoarece nu va mai avea voie să se apropie de angajaţi din Primăria Craiova care au calitatea de martor.

DOLIU la Rio: Antrenorul Germaniei a murit în timpul Olimpiadei


Lia Olguţa Vasilescu a explicat că, după ce a fost reţinută de procurori în 30 martie, în spaţiul public au apărut, pe lângă comunicatele DNA, informaţii "pe surse" din dosarul său, iar Petru Becheru a publicat pe Facebook materiale ameninţătoare la adresa ei. 

"Am primit rechizitoriul în 27 iulie, iar toată presa l-a primit în data de 19 iulie şi spaţiul public a fost invadat de materiale despre dosarul meu, iar eu nu am putut avea nicio reacţie până la primirea rechizitoriului. Concomitent, Petru Becheru s-a activat mediatic şi m-a numit beţivă, infractoare, mafiotă, totul culminând cu faptul că am trimis un angajat de la regia de transport să îl ameninţe şi să îl mituiască să retragă denunţul. Nu am nicio legătură cu acel angajat de la regia de transport. Îl cunosc pe acesta, dar nu am vorbit cu el de un an şi şapte luni. Îl cunosc doar din vedere. Petru Becheru este cel care l-a sunat şi l-a şi înregistrat pe acel angajat, pentru a provoca probabil un nou denunţ. Din 30 martie până în prezent nu am luat legătura cu niciun denunţător din acest dosar, pe nicio cale. (...) Cu referire la postările mele pe Facebook, am cerut în mod repetat comentatorilor să se exprime decent. Nu înţeleg ce înseamnă limbaj agresiv. Eu nu înjur şi nu ameninţ", a arătat Lia Olguţa Vasilescu. 

Procurorii DNA au solicitat Tribunalului Bucureşti luarea măsurii controlului judiciar faţă de Lia Olguţa Vasilescu, pe motiv că aceasta a încercat discreditarea unui martor denunţător din dosarul în care a fost trimisă în judecată pentru infracţiuni de corupţie. 

Printre motivele invocate de procurori în cererea adresată Tribunalului Bucureşti se numără şi acela că, în intervalul de timp care a urmat înregistrării cauzei pe rolul instanţei, Lia Olguţa Vasilescu a postat selectiv pe pagina sa de Facebook acte din dosarul de urmărire penală, după care i-a invitat pe simpatizanţii săi să facă aprecieri asupra probelor, ceea ce a generat ample reacţii în presă. 

"În concret, inculpata a încercat discreditarea martorului denunţător, publicând o fotografie a acestuia şi formulând comentarii în legătură cu credibilitatea afirmaţiilor acestuia. Ca urmare, martorul a fost jignit sau ameninţat cu moartea de sute de persoane care au postat pe pagina de socializare a inculpatei Vasilescu Lia Olguţa. În aparenţă aceasta a intervenit în discuţii cerând decenţă, dar tot inculpata i-a incitat pe cei care comentau", susţine DNA. 

În plus, Lia Olguţa Vasilescu i-a anunţat pe susţinători că va acţiona în mod similar şi în cazul altor martori din dosar, cu referire la nişte oameni de afaceri despre care susţine că au formulat denunţuri calomnioase împotriva ei, sugerând indirect că va face publice date despre aceştia. 

Lia Olguţa Vasilescu a fost trimisă în judecată pe 19 iulie, fiind acuzată de luare de mită (patru infracţiuni), folosirea autorităţii sau influenţei în scopul obţinerii de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite (două infracţiuni) şi spălare de bani (două infracţiuni).

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.