Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Omagiu pentru victimele terorismului: Emmanuel Macron a anunțat că se va construi un muzeu dedicat lor

EURONEWS
Benella Macron

Preşedintele francez Emmanuel Macron a anunţat miercuri, în cursul ceremoniei anuale de omagiere a victimelor terorismului, construirea unui muzeu-memorial dedicat acestora, precum şi măsuri suplimentare pentru cei care au avut de suferit în urma atentatelor, informează AFP, potrivit Agerpres.

Împreună cu soţia sa, şeful statului a asistat miercuri după-amiază în grădinile Domului Invalizilor din Paris la această ceremonie, aflată la a 19-a ediţie, organizată de Asociaţia franceză a victimelor terorismului (AFVT) şi de Federaţia naţională a victimelor atentatelor şi accidentelor colective.

"Doresc ca un muzeu-memorial să fie creat şi ca lucrările sa să fie lansate fără întârziere", a declarat el în faţa unei asistenţe formată din reprezentanţi ai victimelor, miniştri, precum şi personalităţi politice, precum fostul preşedinte Nicolas Sarkozy şi Jean-Luc Melenchon, liderul partidului de extrema-stângă Franţa Nesupusă.

De 21 de ani de când sunt comemorate victimele, "noi nu ne vom obişnui" cu aceasta, a spus Macron.

Evocând soarta Sophiei Petronin, reţinută ca ostatică în Mali, preşedintele francez a amintit "mobilizarea deplină şi integrală a instituţiilor publice şi discreţia care în acest domeniu este soră cu eficienţa".

El a anunţat de asemenea crearea până la sfârşitul anului a unui "Centru naţional de resurse şi sprijin" (CNRR) pentru a ameliora îngrijirea persoanelor care au avut de suferit în urma atentatelor. "Nu există mai multe tipuri de terorism. Nu există decât unul. Nu există mai multe tipuri de victime ale terorismului", a spus preşedintele francez.

Preşedintele Republicii a mai decis să suplimenteze ajutorul financiar destinat victimelor franceze în străinătate, aşa cum au solicitat asociaţiile.

Emmanuel Macron a anunţat în fine instituirea unei zile naţionale de comemorare, un "omagiu al naţiunii pentru victimele terorismului", a cărei dată - controversată - va constitui obiectul unei înţelegeri cu asociaţiile.

Mai multe din aceste propuneri fuseseră preconizate de comitetul însărcinat de guvern să reflecteze la comemorarea atentatelor şi care şi-a predat raportul în 7 septembrie. Acest comitet pledează pentru adoptarea datei de 11 martie, Ziua europeană a victimelor terorismului, în timp ce asociaţiile doresc menţinerea datei de 19 septembrie.

Franţa trăieşte sub o constantă ameninţare teroristă de la începutul anului 2015, de când se confruntă cu un val de atentate jihadiste fără precedent, soldate 246 de morţi.

Emmanuel Macron şi liderii asociaţiilor au adus de asemenea un omagiu victimelor evreieşti ale atentatelor din ultimii ani, ale căror rude celebrau miercuri Yom Kippour şi nu au putut veni la ceremonie.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.