Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Omenirea este în CRIZĂ de heliu: Sunt afectate industria medicală, electronică sau organizatorii de scufundări

heliu

Preţul heliului a crescut de mai multe ori în acest an, situație care afectează nu doar petrecerile cu baloane, ci şi industria medicală, electronică sau organizatorii de scufundări, potrivit BBC.

„Prețurile continuă să crească”, spune Steve Durnford, directorul unei afaceri de familie din Londra, Balloons of London. Magazinul, care vinde baloane pentru petreceri atât persoanelor fizice, cât și firmelor, este o victimă a penuriei globale de heliu, care a înregistrat prețuri tot mai ridicate.

Citește și: Fostul șef INML a luat foc! “Rezultatele noastre sunt infailibile”

Durnford spune că preţul heliului a crescut de trei ori în acest an, între 8% și 10% de fiecare dată, informează mediafax.ro.

Nu doar petrecerile suferă. Gazul este esențial și în medicină, electronică și scufundări. De exemplu, este important în tomografiile cu rezonanţă magnetică (RMN). De asemenea, este important în scufundările la mare adâncime și în cercetarea științifică, precum și pentru producerea de cipuri pentru computere și ecrane cu cristale lichide.

Citește și: Adevarul despre pensii- Dan Barna aruncă bomba

Cauza cea mai recentă pentru aceste creşteri de preţ, a fost o licitație pentru heliul brut, realizată de guvernul american în august anul trecut. Rezerva națională de heliu este principalul furnizor pentru industria aeronautică americană, și și-a scos la licitație aprovizionarea anuală către industria privată începând cu 2013. O nouă licitaţie va avea loc în 2021.

La licitație prețul mediu pentru heliul brut a crescut cu o rată anuală de 135%, deoarece utilizatorii industriali au vrut să îşi mărească stocurile pentru anii viitori. Influența licitației pe piața mondială este mare pentru că există foarte puțini furnizori de heliu.

Citește și: Interesant! Procurorul care se ocupă de cazul Caracal a intrat în concediu medical

Heliul este folosit ca agent de răcire în industria spațială, în medicină, dar și de scufundători, care respiră sub apă un amestec format de 80% heliu și 20% oxigen.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.