Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Alertă la nivel mondial: omicron ocoleşte cu uşurinţă imunitatea creată (studiu)

cloudinary.com
virus omicron delta

Varianta Omicron a coronavirusului are o capacitate ridicată de a ocoli anticorpii generaţi de o infectare anterioară, o posibilă explicaţie pentru actualul val de infectări apărut în pofida unor aşteptări privind crearea imunităţii de turmă în urma valurilor anterioare, relevă un studiu efectuat în Elveţia, relatează agenţia EFE, arată Agerpres.

Studiul mai arată că imunitatea obţinută prin vaccinarea anti-COVID-19 este superioară celei date de infectare, dar şi în cazul persoanelor vaccinate varianta Omicron are o capacitate semnificativă de neutralizare a anticorpilor.

Cercetarea, efectuată de Universitatea din Geneva şi de Spitalul Universitar din acest oraş, a analizat prin probe de sânge capacitatea de neutralizare a anticorpilor în cazul a 120 de persoane (vaccinate sau nevaccinate) infectate anterior cu una dintre variantele precedente ale coronavirusului SARS-CoV-2 - respectiv tulpina originală sau variantele Alfa, Beta, Delta şi prima subvariantă a Omicron (BA.1) - şi care s-au infectat din nou.

Concluzia cercetării este că varianta Omicron ''este foarte eficientă în ocolirea imunităţii naturale preexistente şi, într-o mai mică măsură, a celei induse prin vaccinare''.

Numărul cazurilor de COVID-19 la nivel mondial a crescut cu 30% în numai două săptămâni, iar în Europa subvariantele Omicron BA.4 şi BA.5 sunt responsabile pentru noul val de infectări, avertizează Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS).

Cu toate acestea, datele preliminare sugerează că rata deceselor s-a deconectat de numărul de cazuri, comparativ cu valurile precedente înmulţirea infectărilor neprovocând o creştere semnificativă a internărilor la ATI şi a deceselor.

Însă în India, unde a apărut varianta Delta, dislocată între timp de Omicron, a fost detectată o nouă variantă a acesteia din urmă, denumită BA.2.75 şi pe care experţii o monitorizează cu atenţie

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.