Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

OMS - anunț important în privința epidemiei de Ebola

sierra leone ebola

Organizația Mondială a Sănătății a anunțat joi sfârșitul epidemiei de Ebola din Africa de Vest, avertizând că Guineea, Liberia și Sierra Leone rămân cu un risc ridicat de mici focare suplimentare ale acestei maladii, anunță agențiile de presă internaționale.

Cu o zi înainte, secretarul general al Organizației Națiunilor Unite (ONU), Ban Ki-moon, a avertizat, însă, împotriva riscului de reapariție a maladiei Ebola care a făcut ravagii în Africa de Vest și a subliniat necesitatea de a trage învățăminte din această criză, informează agenția France Presse (AFP).

El a susținut în fața Adunării Generale a Organizației Națiunilor Unite că "rămân provocări importante". "Ne putem aștepta să ne întoarcem la noi focare de Ebola în anul care vine", a estimat el, subliniind că Liberia s-a confruntat cu două noi focare ale bolii după ce fusese declarată liberă de virus.

"Însă amploarea și frecvența acestor focare ar trebui să scadă cu timpul", a nuanțat Ban Ki-moon.

Anunțul OMS cu privire la sfârșitul transmiterii maladiei Ebola în Liberia, marchează epilogul epidemiei în Africa de Vest, cea mai gravă de la identificarea virusului acum 40 de ani, care a provocat peste 11.000 de morți.

Ban Ki-moon a lăudat liderii celor trei țări afectate (Liberia, Guineea, Sierra Leone) și a subliniat mobilizarea ONU care a stabilit prima misiune din istoria sa dedicată luptei împotriva unei boli.

"Organizația noastră a făcut un test fundamental pentru soliditatea și voința sa de a se mobiliza", a apreciat el.

Trebuie adăugate acum, potrivit secretarului general ONU, consolidarea structurilor medicale și sanitare naționale și asigurarea îngrijirii medicale pentru circa 10.000 de persoane din Africa de Vest, care au fost infectate și recuperate.

"De asemenea, trebuie trase învățăminte din această experiență", a mai spus înaltul oficial internațional.

Directorul OMS, Margaret Chan, a declarat în cadrul aceleiași ședințe de miercuri că, din martie 2015, s-au produs zece reapariții minore ale infecției.

"Credem că înainte de sfârșitul acestui an, toți supraviețuitorii — toți — vor scăpa de virus", care poate persista în organism după vindecarea completă, a mai spus Margaret Chan.

În cursul acestei cele mai recente epidemii de Ebola, peste 28.600 de persoane au fost infectate în Africa de Vest dintre care 11.300 au murit.

Potrivit opiniei sale, următoarele trei luni vor fi "cele mai critice", deoarece infrastructura medicală națională din Africa de Vest, fragilizată de epidemie, va fi preluată de asistența internațională.

Redresarea celor trei țări cele mai afectate de Ebola va lua timp, a recunoscut Margaret Chan. Dar ea a exclus o revenire în forță a epidemiei: "nimeni nu va mai lăsa acest virus să apară și să se răspândească în mod liber".

Tot cu o zi înainte de anunțul oficial privind sfârșitul epidemiei, președintele rus, Vladimir Putin, a anunțat că Rusia a produs două vaccinuri împotriva Ebola.

"Avem o veste bună. Am patentat un medicament împotriva febrei Ebola care (...) pare foarte eficient, chiar mai eficient decât medicamentele utilizate anterior în lume" a indicat Putin, citat de RIA Novosti, în timpul unui consiliu de miniștri la reședința sa din apropiere de Moscova.

Unul dintre vaccinuri a fost proiectat special pentru persoanele infectate cu virusul HIV, "crescând de 35 de ori imunitatea celulară" a pacientului, a declarat în cadrul întâlnirii ministrul sănătății, Veronika Skvortsova.

Celălalt vaccin, "unic în lume", neutralizează în proporție de 100% virusul și "nu are niciun analog în lume", a adăugat aceasta.

Potrivit ministrului, Guineea, țară în care epidemia s-a declanșat înainte de a ajunge în Liberia și, ulterior, Sierra Leone, a cerut Rusiei să îi ofere vaccinurile în următoarele luni, iar Moscova este "gata" să răspundă cererii.

Printre vaccinurile în curs de dezvoltare împotriva Ebola, VSV-EBOV — elaborat de Agenția de Sănătate Publică din Canada, a cărui licență este deținută de laboratoarele americane NewLink Genetics și Merck — a fost primul care s-a dovedit eficace, potrivit literaturii medicale.

AGERPRES

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.