Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

OMS avertizează România și celelalte țări din Europa: 'Este o situaţie alarmantă'

Inquam Photos / George Calin
Vaccin anticoronavirus

Organizaţia Mondială a Sănătăţii le-a cerut, joi, ţărilor Europei, inclusiv României, să reacţioneze mai mult în faţa "situaţiei alarmante" creată de noua tulpină mai contagioasă a coronavirusului, în timp ce două focare cu risc au fost depistate în Franţa, scrie AFP.

"Este o situaţie alarmantă, care înseamnă că pentru o perioadă scurtă de timp trebuie să facem mai mult decât am făcut", a spus directorul OMS Europa, Hans Kluge, într-o declaraţie pentru presă, conform agerpres.ro.

Citește și: Lovitură pentru Realitatea PLUS, după atacul la CTP! ‘O zdreanță, o gioarsă’

22 de ţări din zona Europei, care cuprinde 53 de ţări între care Rusia, au înregistrat cazuri legate de noua tulpină, a precizat OMS. Europa a înregistrat mai mult de 27,6 milioane de cazuri şi 603.000 morţi, potrivit organizaţiei.

Conform OMS, noua tulpină "ar pute să înlocuiască progresiv pe celelalte aflate în circulaţie în regiune, aşa cum s-a văzut în Marea Britanie şi din ce în ce mai mult în Danemarca".

Citește și: Ciprian Ciucu sare la gâtul lui Nicușor Dan: ‘Aștept să facă odată o întâlnire cu primarii de sector, că tot întârzie’

Franţa a anunţat joi că două "focare" ale noii tulpini au fost depistate pe teritoriul ei, în Bretania (vest) şi în regiunea pariziană Ile-de-France.

În total, 19 cazuri de contaminare cu această variantă sunt în toată Franţa, precum şi alte trei cu o tulpină diferită iniţial descoperită în Africa de Sud, a precizat Ministerul Sănătăţii.

Citește și: Va merge Dana Budeanu la protestele demarate de polițiști împotriva Guvernului Cîțu? ‘Mă gândesc serios să o invităm’

Premierul francez Jean Castex şi ministrul Sănătăţii, Olivier Véran, susţin joi o conferinţă de presă prin care să apere strategia lor de vaccinare.

Numărul de pacienţi spitalizaţi a scăzut uşor miercuri în Franţa, la 24.708 (mai puţin cu 163 în 24 de ore), iar numărul bolnavilor de la terapie intensivă este stabil, la 2.607. Dar joi au fost confirmate 25.379 de cazuri de Covid.

Citește și: Gabriela Firea s-a dezlănțuit: ‘Comisia Europeană arată că Guvernul Orban-Cîțu a dus România în groapa austerității! În guvernarea PSD, de fiecare dată, realitatea economică arăta mai bine’

Mai mult de un milion de locuitori ai Uniunii Europene au primit prima doză de vaccin contra Covid-19, danezii, germanii şi italienii sunt în frunte, potrivit unui bilanţ AFP.

Însă, pentru OMS vaccinarea va fi o "lungă bătălie". "Trei sau şase luni de drum foarte, foarte dificil se află în faţa noastră", a spus responsabilul pentru situaţii de urgenţă sanitară de la OMS, Michael Ryan.

Citește și: E oficial! Fostul ministru Costel Alexe primește marea lovitură de la DNA: Este acuzat de luare de mită și instigare la delapidare

Autorităţile sanitare americane au anunţat că o persoană din 100.000 a avut o reacţie alergică gravă după ce a primit o doză din vaccinul Pfizer/ BioNTech, subliniind că beneficiile sunt superioare riscurilor.

Epidemia se agravează şi în Statele Unite, care deplângeau miercuri seară 3.626 de victime în 24 de ore, a doua zi după un record de alte 236.601 de noi contaminări.

Citește și: Stelian Ion o dă la întors în privința creșterii vârstei de pensionare a magistraților: ‘Nu este oportună creșterea vârstei de pensionare a acestora’

Situaţia se degradează şi în Asia.

Premierul japonez, Yoshihide Suga, a declarat joi nouă stare de urgenţă la Tokyo şi în marile suburbii, în contextul în care arhipelagul nipon şi în special capitala înregistrează recorduri de infectări.

Citește și: Șmecheria făcută de Guvernul Cîțu: ‘Florin Cîțu face exact ce a criticat la alții și face cu supra de măsură’

Nelinişte este şi în China, unde a apărut noul coronavirus acum un an şi care eradicase epidemia din primăvară: joi a anunţat 63 de noi contaminări în 24 de ore, un record din iulie 2020.

Majoritatea noilor cazuri raportate joi au fost în Shijiazhuang, capitala provinciei Hebei, care înconjoară Beijingul (51 de contaminări la care se adaugă 69 de cazuri de asimptomatici).

Citește și: Fotografie de colecție făcută publică de Marcel Vela: ‘Acum 31 de ani, într-o zi de sâmbătă, pe 6 ianuarie 1990’

În Canada, premierul din Québec, François Legault, a anunţat lockdown nocturn începând de sîmbătă în această provincie, între orele 20.00 şi 5.00 dimineaţa, până la 8 februarie.

Pandemia a făcut cel puţin 1.884.187 de victime în lume de la apariţie în decembrie 2019, potrivit unui bilanţ stabilit joi de AFP.

Citește și: PSD, atac la adresa lui Klaus Iohannis și Florin Cîțu: ‘De ce le este frică nu vor scăpa. 6 decembrie a fost doar începutul!’ .

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.